Elementy mikrobiologii produktów kosmetycznych

Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne onlineotwartezamkniete
BEZPIECZEŃSTWO MIKROBIOLOGICZNE KOSMETYKÓW
Konserwowanie produktów kosmetycznych. Testy konserwacji produktów kosmetycznych. Zakres niezbędnych badań mikrobiologicznych dla poszczególnych kategorii produktów kosmetycznych. Mikrobiologiczna kontrola jakości surowców kosmetycznych, materiałów opakowaniowych, mas kosmetycznych i wyrobów gotowych.

INFORMACJE O SZKOLENIU

Szkolenie online

  • Dostarczamy narzędzia wspierające rozwój w postaci zadań przedszkoleniowych, poszkoleniowych oraz pigułek wiedzy (video, tekst, podcast).
  • Jeśli pojawiają się problemy z użytkowaniem programów nasz asystent online jest dostępny i służy pomocą.
  • Cena obejmuje: udział w szkoleniu online, materiały w wersji elektronicznej, certyfikat PDF.
13.06.2024
10.00 -15.30
Szkolenie online
850 zł netto/os.

TERMIN GWARANTOWANY

Szkolenie otwarte
Szkolenia są organizowane w bardzo dobrych centrach edukacyjno szkoleniowych np. Golden Floor Tower w Warszawie. Centra są dobrze skomunikowane i nowoczesne. Mieszczą się w budynkach najwyższej klasy. W trakcie szkolenia zapewniamy catering i przerwy kawowe.

Dodatkową wartością szkolenia otwartego jest wymiana doświadczeń i wiedzy między uczestnikami i trenerem.

Szkolenie zamknięte

Program jest propozycją wstępną. Może zostać zmodyfikowany, aby odpowiedzieć na oczekiwania wynikające ze specyficznego kontekstu, dodatkowych potrzeb czy profilu grupy docelowej.

Zawartość może być realizowana w wersji warsztatowej, webinarowej, część materiału może być przedstawiona w formie pigułek wiedzy – video, podcast, infografiki. Może być również elementem większej akademii szkoleniowej.

IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:

  • Pracowników firm produkujących, dystrybutorów i importerów produktów kosmetycznych
  • Pracowników Działów Kontroli Jakości
  • Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
  • Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
  • Technologów
  • Działów marketingu
  • Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków

WYMAGANIA SPRZĘTOWE:

  • KOMPUTER z głośnikami (np. laptop, tablet)
  • STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
  • Aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera
  • System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.

Szkolenie online to nowoczesny format szkoleniowy wykorzystujący transmisję audio-wideo w czasie rzeczywistym. Technologia typu „Streaming” umożliwia przesyłanie takich danych jak fonia, wizja i tekst „na żywo” dzięki czemu uczestnik otrzymuje pełnowartościowe szkolenie nie wstając zza swojego biurka.

Kluczowym elementem bezpieczeństwa produktów kosmetycznych jest ich jakość mikrobiologiczna (test ochrony przeciwdrobnoustrojowej).

Celem szkolenia badanie mikrobiologiczne kosmetyków jest zapoznanie uczestników z aktualnymi wymaganiami prawnymi dotyczącymi bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz z metodami wykorzystywanymi w określaniu czystości mikrobiologicznej kosmetyków.

Uczestnicy poznają główne zasady utrzymania higieny w trakcie procesu wytwarzania kosmetyków, a także zapoznają się z przyczynami zakażeń mikrobiologicznych w produktach kosmetycznych oraz tym, jak im zapobiegać.

Warsztaty skierowane są do:

  • Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
  • Mikrobiologów zatrudnionych w laboratoriach mikrobiologicznych, wykonujących analizy na zlecenie
  • Osób Wykwalifikowanych
  • Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
  • Audytorów wewnętrznych i zewnętrznych
  • Osób odpowiedzialnych za wdrożenie i nadzór nad Systemem Jakości w Laboratorium Mikrobiologicznym
  • Kierowników i Pracowników Produkcji
  • Technologów

Kluczowym elementem bezpieczeństwa produktów kosmetycznych jest ich jakość mikrobiologiczna (test ochrony przeciwdrobnoustrojowej).

Celem szkolenia badanie mikrobiologiczne kosmetyków jest zapoznanie uczestników z aktualnymi wymaganiami prawnymi dotyczącymi bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz z metodami wykorzystywanymi w określaniu czystości mikrobiologicznej kosmetyków.

Uczestnicy poznają główne zasady utrzymania higieny w trakcie procesu wytwarzania kosmetyków, a także zapoznają się z przyczynami zakażeń mikrobiologicznych w produktach kosmetycznych oraz tym, jak im zapobiegać.

Warsztaty skierowane są do:

  • Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
  • Mikrobiologów zatrudnionych w laboratoriach mikrobiologicznych, wykonujących analizy na zlecenie
  • Osób Wykwalifikowanych
  • Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
  • Audytorów wewnętrznych i zewnętrznych
  • Osób odpowiedzialnych za wdrożenie i nadzór nad Systemem Jakości w Laboratorium Mikrobiologicznym
  • Kierowników i Pracowników Produkcji
  • Technologów 

PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Moduł 1.
Konserwowanie produktów kosmetycznych

  • dozwolone, niedozwolone, ograniczone w stosowaniu konserwanty dla przemysłu kosmetycznego
  • zasady doboru konserwantów, wpływ parametrów fizykochemicznych kosmetyku na stabilność konserwantów
  • zasady projektowania produktów kosmetycznych odpornych mikrobiologicznie
  • „self-preserving cosmetics”
  • alternatywne konserwanty

Moduł 2.
Kategorie produktów kosmetycznych w zależności od podatności na zakażenie mikrobiologiczne. Zakres niezbędnych badań mikrobiologicznych dla poszczególnych kategorii.

Moduł 3.
Badanie czystości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych

  • limity mikrobiologiczne
  • normy zharmonizowane / badania wymagane przez ustawodawstwo

Moduł 4.
Testy konserwacji produktów kosmetycznych

  • metody badań
  • kryteria akceptacji
  • ocena stopnia zakonserwowania produktu kosmetycznego a stabilność i termin trwałości kosmetyku

Moduł 5.
Produkty kosmetyczne niskiego ryzyka mikrobiologicznego

Moduł 6.
Mikrobiologiczna kontrola jakości surowców kosmetycznych, materiałów opakowaniowych,
mas kosmetycznych i wyrobów gotowych

  • wymagania jakościowe oraz zasady zwalniania na poszczególnych etapach wytwarzania kosmetyków

Moduł 7.
Higiena zakładu kosmetycznego

  • źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych
  • higiena procesu produkcyjnego
  • higiena personelu produkcyjnego
  • plany higieny
  • środki myjące, dezynfekujące i antyseptyczne

Moduł 8.
Mikrobiologiczny monitoring warunków wytwarzania produktów kosmetycznych

  • ustalanie miejsc poboru prób do badań środowiskowych
  • metody poboru prób środowiskowych
  • częstotliwość badań i limity czystości mikrobiologicznej środowiska produkcyjnego

Moduł 9.
Zasady funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznego w zakładzie kosmetycznym

  • pomieszczenia i urządzenia laboratoryjne
  • nadzór nad pożywkami i odczynnikami
  • zasady wykonywania badań mikrobiologicznych
  • dokumentowanie wyników badań

Moduł 1.
Kosmetyki – Dobre Praktyki Produkcji GMP – Przewodnik Dobrych Praktyk Produkcji wg EN-ISO 22716

Moduł 2.
Normy i rozporządzenia dotyczące pobierania prób i badań mikrobiologicznych kosmetyków, wymagania mikrobiologiczne dla poszczególnych grup kosmetyków, wzory certyfikatów

Moduł 3.
Nadzór nad materiałami do badań – szkło, pożywki, szczepy, monitoring mikrobiologiczny środowiska wytwarzania i badania

Moduł 4.
Bezpieczeństwo kosmetyków, ocena ryzyka mikrobiologicznego kosmetyków w zależności od składu, pH, aktywności wody i sposobu aplikacji

Moduł 5.
(testy mikrobiologiczne) Metodyka testu ochrony przeciwdrobnoustrojowej, porównanie wymagań – FPXI, ISO i Koko test

Moduł 1.
Kosmetyki – Dobre Praktyki Produkcji GMP – Przewodnik Dobrych Praktyk Produkcji wg EN-ISO 22716

Moduł 2.
Normy i rozporządzenia dotyczące pobierania prób i badań mikrobiologicznych kosmetyków, wymagania mikrobiologiczne dla poszczególnych grup kosmetyków, wzory certyfikatów

Moduł 3.
Nadzór nad materiałami do badań – szkło, pożywki, szczepy, monitoring mikrobiologiczny środowiska wytwarzania i badania

Moduł 4.
Bezpieczeństwo kosmetyków, ocena ryzyka mikrobiologicznego kosmetyków w zależności od składu, pH, aktywności wody i sposobu aplikacji

Moduł 5.
(testy mikrobiologiczne) Metodyka testu ochrony przeciwdrobnoustrojowej, porównanie wymagań – FPXI, ISO i Koko test

MIELIŚMY PRZYJEMNOŚĆ PRACOWAĆ DLA:

1

Przeszkoliliśmy ponad 40000 dyrektorów, menedżerów, kierowników i naczelników.

2

W Akademiach menedżerskich, w których mierzyliśmy efektywność (47 projektów 286 dni szkol.) poziom kompetencji wzrósł średnio o 16%.

3

Pracujemy na poziomie kompetencji (wiem co i jak mam zrobić), motywacji (wierzę, że warto), postawy (zamierzam to zrobić) , wdrożenia (follow up)

4

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez amerykańskie centrum Center for American Progress, koszt zastąpienia pracowników wynosi około 16% ich rocznego wynagrodzenia. W przypadku menadżera zwiększa się do 100%.

Szkolenie związane z:

OPINIE O SZKOLENIACH

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska
Zaznacz liczebność grupy i zostaw dane kontaktowe, a odezwiemy się z wyceną szkolenia.

ZOBACZ NAJBLIŻSZE Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne

Zarządzanie Jakości Mikrobiologiczną - Rola laboratorium mikrobiologicznego w Wytwórni Farmaceutycznej. Metody mikrobiologiczne. Interpretacja wyników mikrobiologicznych. Ocena ryzyka.

2024-06-11
11 czerwca 2024 - 12 czerwca 2024
2024-06-12
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Cykl życia arkuszy Excel. Case study – omówienie walidacji na przykładzie. Warsztaty – samodzielna walidacja przykładowego arkusza. Arkusze Excel a kategoria oprogramowania wg GAMP 5.

2024-06-12
12 czerwca 2024
2024-06-12
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Zdobycie wiedzy jak wprowadzić markę własną kosmetyków. Ważne aspekty przy zleceniu produkcji zarówno dla osób, które planują zlecenie produkcji swojej marki własnej firmie zewnętrznej, ale także dla firm prowadzących lub planujących rozpoczęcie produkcji kosmetyków pod markami własnymi klientów.

2024-10-29
29 października 2024
2024-10-29
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.
kontakt

ul. Farysa 64
01-971 Warszawa
NIP: 113-26-90-108

firma szkoleniowa

Strona należy do grupy Gamma realizującej szkolenia eksperckie, sprzedażowe, managerskie, farmaceutyczne oraz team building dla firm. Firma szkoleniowa 2021 roku.
© Konsorcjum Szkoleniowo-Doradcze Gamma spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa
Wszelkie prawa zastrzeżone. Szkolenia dla firm i administracji.