NADZÓR NAD POŻYWKAMI W LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNYM W WYTWÓRNI FARMACEUTYCZNEJ

Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne onlineotwartezamkniete

Pożywki wykonywane w laboratorium i pożywki gotowe do użycia. Jałowość, żyzność, selektywność i specyficzność pożywek. Mianowana zawiesina czy gotowe CRM?. Kwalifikacja czasu i warunków przechowywania podłoży.

INFORMACJE O SZKOLENIU

Szkolenie online

  • Dostarczamy narzędzia wspierające rozwój w postaci zadań przedszkoleniowych, poszkoleniowych oraz pigułek wiedzy (video, tekst, podcast).
  • Jeśli pojawiają się problemy z użytkowaniem programów nasz asystent online jest dostępny i służy pomocą.
  • Cena obejmuje: udział w szkoleniu online, materiały w wersji elektronicznej, certyfikat PDF.

Szkolenie otwarte
Szkolenia są organizowane w bardzo dobrych centrach edukacyjno szkoleniowych np. Golden Floor Tower w Warszawie. Centra są dobrze skomunikowane i nowoczesne. Mieszczą się w budynkach najwyższej klasy. W trakcie szkolenia zapewniamy catering i przerwy kawowe.

Dodatkową wartością szkolenia otwartego jest wymiana doświadczeń i wiedzy między uczestnikami i trenerem.

Szkolenie zamknięte

Program jest propozycją wstępną. Może zostać zmodyfikowany, aby odpowiedzieć na oczekiwania wynikające ze specyficznego kontekstu, dodatkowych potrzeb czy profilu grupy docelowej.

Zawartość może być realizowana w wersji warsztatowej, webinarowej, część materiału może być przedstawiona w formie pigułek wiedzy – video, podcast, infografiki. Może być również elementem większej akademii szkoleniowej.

IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Badania pokazują, że tradycyjne testy hodowlane wykorzystujące pożywki mikrobiologiczne, pozwalają odzyskać do 1% do 30% drobnoustrojów obecnych w badanej próbce. Pozostałe to tzw. drobnoustroje VBNC – viable but not culturable – żyjące ale nie dające się hodować. Używanie niewłaściwych lub uszkodzonych pożywek mikrobiologicznych dodatkowo utrudni maksymalny odzysk.

Mikroorganizmy obecne w obszarach farmaceutycznych, np. w instalacjach wodnych, instalacjach gazów sprężonych, w próbkach środowiskowych lub w surowcach czy produkcie gotowym – często są narażone na uszkodzenia ze względu na niegościnne środowisko i pozostałości środków dezynfekujących. Dlatego bardzo ważne staje się, aby jakość pożywek wykorzystywanych do analiz mikrobiologicznych zapewniała maksymalne odzyski drobnoustrojów.

Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności dla Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości.

Szkolenie zostanie przeprowadzone w formie online.

Podczas szkolenia online uczestnik ma możliwość zadawania pytań trenerowi przy pomocy czatu lub „na żywo” z użyciem mikrofonu i kamerki.

Szkolenie online odbywa się poprzez platformie Clickmeeting.

WYMAGANIA SPRZĘTOWE:

  • KOMPUTER z głośnikami
  • STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
  • System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.

Badania pokazują, że tradycyjne testy hodowlane wykorzystujące pożywki mikrobiologiczne, pozwalają odzyskać do 1% do 30% drobnoustrojów obecnych w badanej próbce. Pozostałe to tzw. drobnoustroje VBNC – viable but not culturable – żyjące ale nie dające się hodować. Używanie niewłaściwych lub uszkodzonych pożywek mikrobiologicznych dodatkowo utrudni maksymalny odzysk.

Mikroorganizmy obecne w obszarach farmaceutycznych, np. w instalacjach wodnych, instalacjach gazów sprężonych, w próbkach środowiskowych lub w surowcach czy produkcie gotowym – często są narażone na uszkodzenia ze względu na niegościnne środowisko i pozostałości środków dezynfekujących. Dlatego bardzo ważne staje się, aby jakość pożywek wykorzystywanych do analiz mikrobiologicznych zapewniała maksymalne odzyski drobnoustrojów.

Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności dla Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości.

Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności:

  • Osób Wykwalifikowanych
  • Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
  • Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
  • Osób odpowiedzialnych za wytwarzanie produktów leczniczych
  • Kierowników i Pracowników Produkcji

PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Moduł 1.
Historia i rozwój pożywek mikrobiologicznych

Moduł 2.
Pożywki wykonywane w laboratorium i pożywki gotowe do użycia – zasady i procedury kontroli jakości

Moduł 3.
Jałowość, żyzność, selektywność i specyficzność pożywek – kontrola zgodnie z wymaganymi farmakopealnymi i normatywnymi

Moduł 4.
Mianowana zawiesina czy gotowe CRM – które rozwiązanie jest lepsze w kontroli podłoży

Moduł 5.
Farmakopealny współczynnik 2 – wyzwania

Moduł 6.
Kwalifikacja czasu i warunków przechowywania podłoży

Moduł 1.
Historia i rozwój pożywek mikrobiologicznych

Moduł 2.
Pożywki wykonywane w laboratorium i pożywki gotowe do użycia – zasady i procedury kontroli jakości

Moduł 3.
Jałowość, żyzność, selektywność i specyficzność pożywek – kontrola zgodnie z wymaganymi farmakopealnymi i normatywnymi

Moduł 4.
Mianowana zawiesina czy gotowe CRM – które rozwiązanie jest lepsze w kontroli podłoży

Moduł 5.
Farmakopealny współczynnik 2 – wyzwania

Moduł 6.
Kwalifikacja czasu i warunków przechowywania podłoży

MIELIŚMY PRZYJEMNOŚĆ PRACOWAĆ DLA:

1

Przeszkoliliśmy ponad 40000 dyrektorów, menedżerów, kierowników i naczelników.

2

W Akademiach menedżerskich, w których mierzyliśmy efektywność (47 projektów 286 dni szkol.) poziom kompetencji wzrósł średnio o 16%.

3

Pracujemy na poziomie kompetencji (wiem co i jak mam zrobić), motywacji (wierzę, że warto), postawy (zamierzam to zrobić) , wdrożenia (follow up)

4

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez amerykańskie centrum Center for American Progress, koszt zastąpienia pracowników wynosi około 16% ich rocznego wynagrodzenia. W przypadku menadżera zwiększa się do 100%.

Szkolenie związane z:

OPINIE O SZKOLENIACH

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska
Zaznacz liczebność grupy i zostaw dane kontaktowe, a odezwiemy się z wyceną szkolenia.

ZOBACZ NAJBLIŻSZE Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne

Wymagania prawa kosmetycznego UE w zakresie badań stabilności produktów kosmetycznych. Warunki i sposób przechowywania próbek do badań stabilności. Parametry stabilnościowe produktów kosmetycznych oraz metody badań stabilności. Postępowanie z wynikami OOS i OOT uzyskanymi w badaniach stabilności produktów kosmetycznych.

2024-04-24
24 kwietnia 2024
2024-04-24
Szkolenie online Szkolenie online

Zdobycie wiedzy jak wprowadzić markę własną kosmetyków. Ważne aspekty przy zleceniu produkcji zarówno dla osób, które planują zlecenie produkcji swojej marki własnej firmie zewnętrznej, ale także dla firm prowadzących lub planujących rozpoczęcie produkcji kosmetyków pod markami własnymi klientów.

2024-04-26
26 kwietnia 2024
2024-04-26
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Zarządzanie Jakości Mikrobiologiczną - Rola laboratorium mikrobiologicznego w Wytwórni Farmaceutycznej. Metody mikrobiologiczne. Interpretacja wyników mikrobiologicznych. Ocena ryzyka.

2024-06-11
11 czerwca 2024 - 12 czerwca 2024
2024-06-12
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.
kontakt

ul. Farysa 64
01-971 Warszawa
NIP: 113-26-90-108

firma szkoleniowa

Strona należy do grupy Gamma realizującej szkolenia eksperckie, sprzedażowe, managerskie, farmaceutyczne oraz team building dla firm. Firma szkoleniowa 2021 roku.
© Konsorcjum Szkoleniowo-Doradcze Gamma spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa
Wszelkie prawa zastrzeżone. Szkolenia dla firm i administracji.