IDEA SZKOLENIA
(SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)
Badania pokazują, że tradycyjne testy hodowlane wykorzystujące pożywki mikrobiologiczne, pozwalają odzyskać do 1% do 30% drobnoustrojów obecnych w badanej próbce. Pozostałe to tzw. drobnoustroje VBNC – viable but not culturable – żyjące ale nie dające się hodować. Używanie niewłaściwych lub uszkodzonych pożywek mikrobiologicznych dodatkowo utrudni maksymalny odzysk.
Mikroorganizmy obecne w obszarach farmaceutycznych, np. w instalacjach wodnych, instalacjach gazów sprężonych, w próbkach środowiskowych lub w surowcach czy produkcie gotowym – często są narażone na uszkodzenia ze względu na niegościnne środowisko i pozostałości środków dezynfekujących. Dlatego bardzo ważne staje się, aby jakość pożywek wykorzystywanych do analiz mikrobiologicznych zapewniała maksymalne odzyski drobnoustrojów.
Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności dla Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości.
Szkolenie zostanie przeprowadzone w formie online.
Podczas szkolenia online uczestnik ma możliwość zadawania pytań trenerowi przy pomocy czatu lub „na żywo” z użyciem mikrofonu i kamerki.
Szkolenie online odbywa się poprzez platformie Clickmeeting.
WYMAGANIA SPRZĘTOWE:
- KOMPUTER z głośnikami
- STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
- System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.
Badania pokazują, że tradycyjne testy hodowlane wykorzystujące pożywki mikrobiologiczne, pozwalają odzyskać do 1% do 30% drobnoustrojów obecnych w badanej próbce. Pozostałe to tzw. drobnoustroje VBNC – viable but not culturable – żyjące ale nie dające się hodować. Używanie niewłaściwych lub uszkodzonych pożywek mikrobiologicznych dodatkowo utrudni maksymalny odzysk.
Mikroorganizmy obecne w obszarach farmaceutycznych, np. w instalacjach wodnych, instalacjach gazów sprężonych, w próbkach środowiskowych lub w surowcach czy produkcie gotowym – często są narażone na uszkodzenia ze względu na niegościnne środowisko i pozostałości środków dezynfekujących. Dlatego bardzo ważne staje się, aby jakość pożywek wykorzystywanych do analiz mikrobiologicznych zapewniała maksymalne odzyski drobnoustrojów.
Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności dla Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości.
Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności:
- Osób Wykwalifikowanych
- Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
- Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
- Osób odpowiedzialnych za wytwarzanie produktów leczniczych
- Kierowników i Pracowników Produkcji
PROGRAM SZKOLENIA
(SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)
Moduł 1.
Historia i rozwój pożywek mikrobiologicznych
Moduł 2.
Pożywki wykonywane w laboratorium i pożywki gotowe do użycia – zasady i procedury kontroli jakości
Moduł 3.
Jałowość, żyzność, selektywność i specyficzność pożywek – kontrola zgodnie z wymaganymi farmakopealnymi i normatywnymi
Moduł 4.
Mianowana zawiesina czy gotowe CRM – które rozwiązanie jest lepsze w kontroli podłoży
Moduł 5.
Farmakopealny współczynnik 2 – wyzwania
Moduł 6.
Kwalifikacja czasu i warunków przechowywania podłoży
Moduł 1.
Historia i rozwój pożywek mikrobiologicznych
Moduł 2.
Pożywki wykonywane w laboratorium i pożywki gotowe do użycia – zasady i procedury kontroli jakości
Moduł 3.
Jałowość, żyzność, selektywność i specyficzność pożywek – kontrola zgodnie z wymaganymi farmakopealnymi i normatywnymi
Moduł 4.
Mianowana zawiesina czy gotowe CRM – które rozwiązanie jest lepsze w kontroli podłoży
Moduł 5.
Farmakopealny współczynnik 2 – wyzwania
Moduł 6.
Kwalifikacja czasu i warunków przechowywania podłoży