ZASADY HIGIENY W ZAKŁADZIE PRODUKUJĄCYM KOSMETYKI

Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne onlineotwartezamkniete

Wymagania dotyczące stanu infrastruktury (pomieszczenia, urządzenia). Zagrożenia w procesie produkcji, strefy zagrożeń. Środowisko pracy: zapisy i pomiary. Dokumentowanie z zakresu utrzymania czystości w zakładzie.

INFORMACJE O SZKOLENIU

  • Jeśli pojawiają się problemy techniczne w trakcie połączenia nasz asystent online jest dostępny i służy pomocą.
  • Cena obejmuje: udział w szkoleniu online, materiały w wersji elektronicznej, certyfikat PDF.

Szkolenie otwarte
Szkolenia są organizowane w bardzo dobrych centrach edukacyjno szkoleniowych np. Golden Floor Tower w Warszawie. Centra są dobrze skomunikowane i nowoczesne. Mieszczą się w budynkach najwyższej klasy. W trakcie szkolenia zapewniamy catering i przerwy kawowe.

Dodatkową wartością szkolenia otwartego jest wymiana doświadczeń i wiedzy między uczestnikami i trenerem.

Szkolenie zamknięte

Program jest propozycją wstępną. Może zostać zmodyfikowany, aby odpowiedzieć na oczekiwania wynikające ze specyficznego kontekstu, dodatkowych potrzeb czy profilu grupy docelowej.

Zawartość może być realizowana w wersji warsztatowej, webinarowej, część materiału może być przedstawiona w formie pigułek wiedzy – video, podcast, infografiki. Może być również elementem większej akademii szkoleniowej.

IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Celem szkolenia jest praktyczne omówienie zasad tworzenia monitoringu środowiska wytwarzania. W trakcie szkolenia zostaną omówione wymagania przepisów sanitarnych oraz Normy PN EN 22716 odnośnie materiałów wykończeniowych i wyposażenia pomieszczeń produkcyjnych oraz magazynowych, zasady wyznaczania stref o różnym reżimie czystości, tworzenia programów higieny i zasad utrzymania ruchu, zasad monitorowania środowiska procesu produkcyjnego, metod weryfikacji stanu higienicznego pomieszczeń produkcyjnych zakładu.

Warsztaty skierowane są do pracowników branży kosmetycznej, w szczególności do:

  • Pracowników Działów Kontroli i Zapewnienia Jakości
  • Technologów i osób odpowiedzialnych za produkcję
  • Osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo produktów kosmetycznych
  • Właścicieli firm produkujących kosmetyki
  • Wszystkich osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę z powyższego zakresu

Szkolenie jest zaplanowane w formie online. Podczas szkolenia online uczestnik ma możliwość zadawania pytań trenerowi przy pomocy czatu lub mikrofonu („na żywo”). Szkolenie online odbywa się poprzez platformę ClickMeeting.

Celem szkolenia jest praktyczne omówienie zasad tworzenia monitoringu środowiska wytwarzania. W trakcie szkolenia zostaną omówione wymagania przepisów sanitarnych oraz Normy PN EN 22716 odnośnie materiałów wykończeniowych i wyposażenia pomieszczeń produkcyjnych oraz magazynowych, zasady wyznaczania stref o różnym reżimie czystości, tworzenia programów higieny i zasad utrzymania ruchu, zasad monitorowania środowiska procesu produkcyjnego, metod weryfikacji stanu higienicznego pomieszczeń produkcyjnych zakładu.

Warsztaty skierowane są do pracowników branży kosmetycznej, w szczególności do:

  • Pracowników Działów Kontroli i Zapewnienia Jakości
  • Technologów i osób odpowiedzialnych za produkcję
  • Osób odpowiedzialnych za bezpieczeństwo produktów kosmetycznych
  • Właścicieli firm produkujących kosmetyki
  • Wszystkich osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę z powyższego zakresu

PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Moduł 1.
Wymagania dotyczące stanu infrastruktury w zakładzie produkującym kosmetyki
(pomieszczenia, urządzenia)

Moduł 2.
Utrzymanie czystości w zakładzie produkującym kosmetyki zgodnie z wytycznymi Dobrej Praktyki Produkcyjnej

Moduł 3.
Higiena personelu w zakładzie produkcyjnym

Moduł 4.
Zagrożenia w procesie produkcji i strefy zagrożeń

Moduł 5.
Środowisko pracy: zapisy i pomiary wymagane przez przepisy prawa oraz zalecane do prowadzenia w celu spełnienia wymagań GMP

Moduł 6.
Dokumentowanie z zakresu utrzymania czystości w zakładzie.

Moduł 1.
Wymagania dotyczące stanu infrastruktury w zakładzie produkującym kosmetyki
(pomieszczenia, urządzenia)

Moduł 2.
Utrzymanie czystości w zakładzie produkującym kosmetyki zgodnie z wytycznymi Dobrej Praktyki Produkcyjnej

Moduł 3.
Higiena personelu w zakładzie produkcyjnym

Moduł 4.
Zagrożenia w procesie produkcji i strefy zagrożeń

Moduł 5.
Środowisko pracy: zapisy i pomiary wymagane przez przepisy prawa oraz zalecane do prowadzenia w celu spełnienia wymagań GMP

Moduł 6.
Dokumentowanie z zakresu utrzymania czystości w zakładzie.

MIELIŚMY PRZYJEMNOŚĆ PRACOWAĆ DLA:

1

Przeszkoliliśmy ponad 40000 dyrektorów, menedżerów, kierowników i naczelników.

2

W Akademiach menedżerskich, w których mierzyliśmy efektywność (47 projektów 286 dni szkol.) poziom kompetencji wzrósł średnio o 16%.

3

Pracujemy na poziomie kompetencji (wiem co i jak mam zrobić), motywacji (wierzę, że warto), postawy (zamierzam to zrobić) , wdrożenia (follow up)

4

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez amerykańskie centrum Center for American Progress, koszt zastąpienia pracowników wynosi około 16% ich rocznego wynagrodzenia. W przypadku menadżera zwiększa się do 100%.

Szkolenie związane z:

OPINIE O SZKOLENIACH

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska
Zaznacz liczebność grupy i zostaw dane kontaktowe, a odezwiemy się z wyceną szkolenia.

ZOBACZ NAJBLIŻSZE Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne

Procesy chromatografowania. Techniki przygotowania próbek. Optymalizacja warunków chromatograficznych. Analiza jakościowa i ilościowa w GC.
2025-09-18
18 września 2025
2025-09-18
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.
Kwalifikacja dostawcy opakowań. Mikrobiologiczne metody badania opakowań. Kwalifikacja metody badania opakowań. Postępowanie z wynikami niespełniającymi kryteriów akceptacji.
2025-09-24
24 września 2025
2025-09-24
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.
Wytyczne prawne – nowy Aneks 1 GMP. Klasyfikacja pomieszczeń czystych. Woda i para czysta – jakość wody PW i WFI. Produkcja sterylna – rodzaje produkcji sterylnej.
2025-10-02
02 października 2025 - 03 października 2025
2025-10-03
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

FAQ

Jakie są kluczowe zasady higieny?

Podstawą higieny w zakładach produkujących kosmetyki jest skrupulatne przestrzeganie procedur mycia rąk, dezynfekcji i kontroli czystości powierzchni. Stosowanie specjalistycznych środków i regularne sprzątanie minimalizuje ryzyko kontaminacji mikrobiologicznej. Szczególną wagę przykłada się do zachowania czystości osobistej przez pracowników – odpowiedni ubiór ochronny, regularna zmiana odzieży oraz kontrola stanu zdrowia mają kluczowe znaczenie dla jakości finalnego produktu. Ważna jest także edukacja personelu i egzekwowanie wyznaczonych standardów w codziennej praktyce.

Kiedy należy przeprowadzać dezynfekcję?

Dezynfekcja w zakładzie kosmetycznym musi być realizowana regularnie, zgodnie z harmonogramem i każdorazowo po zakończonych procesach produkcyjnych lub po wystąpieniu sytuacji awaryjnych. Strefy wysokiego ryzyka wymagają częstszych kontroli oraz stosowania preparatów o udowodnionej skuteczności. Prawidłowo przeprowadzony proces dezynfekcji obejmuje nie tylko powierzchnie robocze, ale również urządzenia i narzędzia używane podczas produkcji. Często wykorzystuje się walidację skuteczności metod, aby zagwarantować najwyższy poziom bezpieczeństwa dla konsumentów.

firma szkoleniowa 2025 roku