Jak dbać o bezpieczeństwo wyrobów spożywczych i medycznych?
Ochrona przed drobnoustrojami, zarówno zanieczyszczeniami biologicznymi, jak i chemicznymi jest niezwykle ważna zarówno w przemyśle spożywczym, jak i medycznym. Tutaj należy stosować konkretne wytyczne nałożone przez Ministerstwo Zdrowia, które mają poprawić bezpieczeństwo wyrobów.
Kontrola na każdym etapie produkcji - aneks 15 gmp
Wszystkie produkty medyczne, a także spożywcze podlegają ścisłej kontroli. Tutaj należy zweryfikować merytoryczną ocenę dokumentacji rejestracyjne. Wszystkie wytyczne muszą być zgodnie z Europejskim Dyrektoriatem Jakości.
Warto tutaj wiedzieć, że kraje Unii Europejskiej mają inną procedurę niż np. te z Ameryki Północnej, przy czym dotyczy to głównie obrotu produktów leczniczych i wyrobów medycznych, natomiast nie samych produktów spożywczych. Szczególnie lekarstwa czy nawet ich substancje czynne podlegają ścisłej kontroli, która wykonywana jest przez sieć Państwowych Laboratoriów Kontroli Produktów Leczniczych.
W Polsce tę rolę pełni Narodowy Instytut Leków. W całym procesie niezbędne jest wykorzystanie aneksu 15 gmp, który jasno określa same normy i wytyczne. Tylko najwyższej jakości produkty bez zanieczyszczeń mogą być dopuszczone do sprzedaży. Na samym początku konieczne jest wykonanie testów i badań przedklinicznych, które obejmują zarówno in vivo, jak i in vitro. Dopiero kolejnym elementem są testy kliniczne.
Test ochrony przeciwdrobnoustrojowej w branży spożywczej i medycznej
W branży farmaceutycznej test ochrony przeciwdrobnoustrojowej ma szczególne znaczenie w przypadku produktów medycznych, które powinny być jałowe. Jednak ma on również swoje zastosowanie w branży spożywczej.
Należy tutaj sprawdzić czy istnieje ryzyko zanieczyszczenia na etapie produkcji, np. metalami ciężkimi, co mogłoby spowodować brak skuteczności w przypadku lekarstw czy też zatrucia chemiczne.
Takie testy przeciwdrobnoustrojowe należy wykonywać przy użyciu specjalistycznych sprzętów, ale również poprzez badanie próbek laboratoryjnych. Próbki można pobierać zarówno ręcznie, jak i mechanicznie, przy czym należy pamiętać o odpowiednich zabezpieczeniach.