Jak wygląda kontrola poziomu wody w hurtowniach farmaceutycznych?
Hurtownie farmaceutyczne to bardzo specyficzne miejsca pracy, które wymagają zachowania szczególnego nadzoru i kontroli nad całym procesem magazynowania i przygotowania wyrobów medycznych do transportu. Dlaczego jest to tak szczególnie istotne?
Szkolenia mikrobiologia - najlepsze rozwiązanie!
Otóż przede wszystkim należy zacząć od tego, że zagadnienia takie wyjaśnione zostaną dokładniej w ramach szkolenia z zakresu mikrobiologii. W zakresie podstawowym jest ono prowadzone praktycznie dla każdej osoby, która będzie pracowała w hurtowni farmaceutycznej.
W zakresie zaś nieco bardziej zaawansowanym na pewno przyda się każdemu pracownikowi na stanowisku kierownika czy inżyniera. Wracając jednak do tematu - z jakiego akurat powodu kontrola w hurtowniach farmaceutycznych jest tak szczególnie istotna?
Otóż przede wszystkim nie można w żaden sposób doprowadzić do "zniszczenia leku". Nie mowa tu o zniszczeniu samej de facto struktury np. o przygnieceniu danej partii leków. Istotniejsze jest natomiast to, że nie tylko stracą one swoje właściwości, lecz dodatkowo mogą zacząć poważnie szkodzić, co już może być nie lada problemem.
Dlatego też chociażby tak ważny jest tutaj test ochrony przeciwdrobnoustrojowej nazywany też testem konserwacji. On pokazuje nam, czy na pewno nie dojdzie do zakażenia leku czy żywności bakteriami. Oczywiście taki test ochrony przeciwdrobnoustrojowej nie jest jedyną rzeczą, która musi mieć miejsce podczas badania leków - testów jest wiele, wiele więcej
Nadzór nad systemem wodnym
Szczególnie istotny w każdej hurtowni farmaceutycznej jest również nadzór nad systemem wodnym. O co dokładniej tu chodzi? Otóż wiadomo, że w każdym miejscu, w którym przechowywane są niebezpieczne substancje, a leki zdecydowanie do takich należą, niestety może dojść do zanieczyszczenia okolicznego środowiska.
Już z samego tego powodu powinna być prowadzona kontrola. To jeszcze jednak nie wszystko. Okazuje się bowiem, że w hurtowni farmaceutycznej woda jest wykorzystywana co chwila jako środek chłodzący itp. Zatem siłą rzeczy musi być czysta.