Jaka jest rola mikrobiologii w przemyśle kosmetycznym?
Przemysł kosmetyczny to zdecydowanie bardziej rozgałęziona branża niż nam się to powszechnie wydaje. Czym się charakteryzuje taki przemysł? Jaka jest w nim rola mikrobiologii? Czy w ogóle mikrobiologia znajduje jakiekolwiek zastosowanie w kosmetyce? Zdecydowanie tak! A jakie dokładnie, podamy poniżej.
Mikrobiologia a przemysł kosmetyczny
Zacznijmy od tego, jakie znaczenie ma mikrobiologia w kosmetyce. Otóż czym jest w ogóle mikrobiologia? Jest to nauka zajmująca się mikroorganizmami, takimi jak chociażby wirusy czy bakterie. Po co zatem mikrobiologia w takiej dziedzinie jak kosmetologia? Powodów jest kilka.
Przede wszystkim warto zauważyć, że nasza skóra nie jest wcale wolna od bakterii – wręcz przeciwnie każdy centymetr pokryty jest pewną florą bakteryjną. Co więcej – w niektórych kosmetykach nawet bakterie muszą być zawarte – jak np. w przypadku płynów do higieny intymnej. Ponadto w kosmetykach także może dojść do niekontrolowanego namnażania się bakterii, co oczywiście jest szkodliwe dla zdrowia i dyskwalifikuje dany kosmetyk.
I właśnie na tych polach potrzebna nam mikrobiologia. Zajmuje się ona badaniem, czy dany kosmetyk nie zniszczy naturalnej flory, dołączeniem bakterii do tych kosmetyków, w których powinny się one znajdować oraz badaniem produktów pod kątem obecności drobnoustrojów. W tym celu służy chociażby dość słynny test ochrony przeciwdrobnoustrojowej. Mikrobiologia również doskonale radzi sobie z realizacją przepisu, jakim jest aneks 15 GMP.
Szkolenia z kosmetyki
Na koniec warto jeszcze trochę powiedzieć o różnego rodzaju szkoleniach z kosmetyki. Co one tak w zasadzie dokładniej obejmują? Otóż ich zakres jest bardzo różny, jednak w tym momencie warto podkreślić i zaznaczyć wartość szkoleń z kosmetyki właśnie z zakresu zastosowania mikrobiologii w kosmetyce. Przydadzą się one na poziomie zaawansowanym dla osób z wykształceniem mikrobiologicznym, które chcą się podjąć pracy w sektorze kosmetyki oraz w zakresie podstawowym dla kierowników laboratoriów, które będą współpracować z działem mikrobiologii.