Co powinna zawierać etykieta produktu spożywczego?
Dzisiaj zdecydowanie każdy z nas coraz większą uwagę zwraca na etykietę produktu spożywczego. Jako firma także zatem musimy wyjść na przeciw zmieniającym się trendom wśród klientów i zadbać o odpowiednie zaprojektowanie takich etykiet.
Niemniej jednak ładny graficznie projekt to nie wszystko. Istnieją bowiem ścisłe regulacje odnośnie tego, co w zasadzie powinna zawierać etykieta produktu spożywczego. Jak wyglądają te przepisy?
Etykieta produktu spożywczego - najważniejsze informacje odnośnie zawartości
Przejdźmy od razu do meritum artykułu - co powinno się znaleźć na etykiecie? A więc całkowicie obligatoryjnie musi znaleźć się tam nazwa produktu np.. sok z granatu. Ważne jest to, aby umieścić również nazwę postaci danego produktu i to, jakim przemianom został on poddany np. pomidory w plastrach, piwo pasteryzowane.
Dalej należy jeszcze zawrzeć na pewno nazwę i adres producenta lub w niektórych przypadkach importera. Na etykiecie również musi się znaleźć kraj pochodzenia. Obligatoryjnie należy także zamieścić informację o dacie ważności, sposobie przechowywania.
Oczywiście również musi się znajdować tu pełen skład produktu z uwzględnieniem szczególnym pewnych niespodzianek, czyli substancji, których zwyczajowo w danym produkcie się nie spodziewamy np. selera. Obowiązkowa jest również informacja o alergenach. Oczywiście także etykieta musi być czytelna i w pełni zrozumiała dla klienta.
Szkolenie znakowanie produktów spożywczych - ważna inwestycja
Warto mieć na uwadze to, że dzisiaj znakowanie żywności jest naprawdę bardzo istotną sprawą, taką jak np. aneks 15 GMP w zasadach GMP. Generalnie jak widać etykieta ma zawierać naprawdę wiele informacji.
Co więcej - ma być czytelna dla klienta. To jeszcze jednak nie wszystko. Jako przedsiębiorcy chcemy także, co jest w końcu całkowicie naturalne, szatą graficzną etykiety zachęcić klientów do wybierania akurat tego produktu oraz inwestowania w niego. Podsumowując - warto zainwestować na początek w szkolenie znakowanie produktów spożywczych.