PRODUKCJA SUPLEMENTÓW DIETY

Obowiązujące przepisy i nadzór nad wytwarzaniem

Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne onlineotwartezamkniete

Produkcja suplementów diety w świetle obowiązującego prawa. Notyfikacja suplementów diety. Omówienie najistotniejszych zmian w projekcie ustawy, w tym zmian w zakresie oznakowania, oświadczeń zdrowotnych oraz reklamy. Nowa Żywność czy suplement diety: omówienie zmian w przepisach prawa.

INFORMACJE O SZKOLENIU

  • Jeśli pojawiają się problemy techniczne w trakcie połączenia nasz asystent online jest dostępny i służy pomocą.
  • Cena obejmuje: udział w szkoleniu online, materiały w wersji elektronicznej, certyfikat PDF.

Szkolenie otwarte
Szkolenia są organizowane w bardzo dobrych centrach edukacyjno szkoleniowych np. Golden Floor Tower w Warszawie. Centra są dobrze skomunikowane i nowoczesne. Mieszczą się w budynkach najwyższej klasy. W trakcie szkolenia zapewniamy catering i przerwy kawowe.

Dodatkową wartością szkolenia otwartego jest wymiana doświadczeń i wiedzy między uczestnikami i trenerem.

Szkolenie zamknięte

Program jest propozycją wstępną. Może zostać zmodyfikowany, aby odpowiedzieć na oczekiwania wynikające ze specyficznego kontekstu, dodatkowych potrzeb czy profilu grupy docelowej.

Zawartość może być realizowana w wersji warsztatowej, webinarowej, część materiału może być przedstawiona w formie pigułek wiedzy – video, podcast, infografiki. Może być również elementem większej akademii szkoleniowej.

IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Na warsztaty zapraszamy firmy z branży spożywczej i farmaceutycznej, w tym:

  • Właścicieli zakładów
  • Producentów, dystrybutorów i importerów żywności, suplementów diety
  • Pełnomocnicy ds. Jakości
  • Osób odpowiedzialnych za jakość
  • Technologów i osób odpowiedzialnych za produkcję
  • Wszystkich osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę z powyższego zakresu

WYMAGANIA SPRZĘTOWE:

  • KOMPUTER z głośnikami (np. laptop, tablet)
  • STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
  • aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera
  • System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS (zalecana
    najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.

Na warsztaty zapraszamy firmy z branży spożywczej i farmaceutycznej, w tym:

  • Właścicieli zakładów
  • Producentów, dystrybutorów i importerów żywności, suplementów diety
  • Pełnomocnicy ds. Jakości
  • Osób odpowiedzialnych za jakość
  • Technologów i osób odpowiedzialnych za produkcję
  • Wszystkich osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę z powyższego zakresu

Na warsztaty zapraszamy firmy z branży spożywczej i farmaceutycznej, w tym:

  • Właścicieli zakładów
  • Producentów, dystrybutorów i importerów żywności, suplementów diety
  • Pełnomocnicy ds. Jakości
  • Osób odpowiedzialnych za jakość
  • Technologów i osób odpowiedzialnych za produkcję
  • Wszystkich osób pragnących poszerzyć swoją wiedzę z powyższego zakresu

PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Moduł 1.
Produkcja suplementów diety w świetle obowiązującego prawa

  • surowce dopuszczone do produkcji
  • suplementów diety
  • surowce zakazane i wycofywane z użycia: zasady informowania
  • alergeny

Moduł 2.
Ustawa o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia, omówienie najistotniejszych zmian w projekcie ustawy, w tym zmian w zakresie oznakowania, oświadczeń zdrowotnych oraz reklamy

Moduł 3.
Notyfikacja suplementów diety – obecnie oraz po wejściu w życie nowelizacji Ustawy o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia

Moduł 4.
Nowa Żywność czy suplement diety

  • Omówienie zmian w przepisach prawa zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015r.

Moduł 5.
Kultura Bezpieczeństwa Żywności zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia 2021/382 z dnia 03.03.2021r.

Moduł 1.
Produkcja suplementów diety w świetle obowiązującego prawa

  • surowce dopuszczone do produkcji
  • suplementów diety
  • surowce zakazane i wycofywane z użycia: zasady informowania
  • alergeny

Moduł 2.
Ustawa o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia, omówienie najistotniejszych zmian w projekcie ustawy, w tym zmian w zakresie oznakowania, oświadczeń zdrowotnych oraz reklamy

Moduł 3.
Notyfikacja suplementów diety – obecnie oraz po wejściu w życie nowelizacji Ustawy o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia

Moduł 4.
Nowa Żywność czy suplement diety

  • Omówienie zmian w przepisach prawa zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015r.

Moduł 5.
Kultura Bezpieczeństwa Żywności zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia 2021/382 z dnia 03.03.2021r.

Moduł 1.
Produkcja suplementów diety w świetle obowiązującego prawa

  • surowce dopuszczone do produkcji
  • suplementów diety
  • surowce zakazane i wycofywane z użycia: zasady informowania
  • alergeny

Moduł 2.
Ustawa o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia, omówienie najistotniejszych zmian w projekcie ustawy, w tym zmian w zakresie oznakowania, oświadczeń zdrowotnych oraz reklamy

Moduł 3.
Notyfikacja suplementów diety – obecnie oraz po wejściu w życie nowelizacji Ustawy o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia

Moduł 4.
Nowa Żywność czy suplement diety

  • Omówienie zmian w przepisach prawa zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015r.

Moduł 5.
Kultura Bezpieczeństwa Żywności zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia 2021/382 z dnia 03.03.2021r.

MIELIŚMY PRZYJEMNOŚĆ PRACOWAĆ DLA:

1

Przeszkoliliśmy ponad 40000 dyrektorów, menedżerów, kierowników i naczelników.

2

W Akademiach menedżerskich, w których mierzyliśmy efektywność (47 projektów 286 dni szkol.) poziom kompetencji wzrósł średnio o 16%.

3

Pracujemy na poziomie kompetencji (wiem co i jak mam zrobić), motywacji (wierzę, że warto), postawy (zamierzam to zrobić) , wdrożenia (follow up)

4

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez amerykańskie centrum Center for American Progress, koszt zastąpienia pracowników wynosi około 16% ich rocznego wynagrodzenia. W przypadku menadżera zwiększa się do 100%.

Szkolenie związane z:
  • Szkolenie znakowanie produktów spożywczych
  • Suplementy diety
  • Zasady produkcji suplementów diety
  • Ustawa o bezpieczeństwie Żywności i Żywienia
  • Notyfikacja suplementów diety
  • Kultura Bezpieczeństwa Żywności

OPINIE O SZKOLENIACH

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska
Zaznacz liczebność grupy i zostaw dane kontaktowe, a odezwiemy się z wyceną szkolenia.

ZOBACZ NAJBLIŻSZE Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne

Wymagania GMP dla wytwórców substancji czynnych. Produkcja i kontrola procesu. Atypowe substancje czynne. Zarządzanie jakością – wymagania ogólne.
2026-01-30
30 stycznia 2026
Szkolenie online Szkolenie online
Procesy chromatografowania. Techniki przygotowania próbek. Optymalizacja warunków chromatograficznych. Analiza jakościowa i ilościowa w GC.
2026-02-13
13 lutego 2026
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.
Cechy i rola audytorów w organizacji. Działania audytowe. Planowanie auditu. Zakończenie auditu.
2026-03-03
03 marca 2026
Szkolenie online Szkolenie online

FAQ

Co obejmuje rejestracja suplementu?

Proces rejestracji suplementów diety w Polsce opiera się na zgłoszeniu produktu do Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Obowiązek notyfikacji spoczywa na podmiocie wprowadzającym produkt na rynek. Wymagane jest przygotowanie kompletu dokumentów, m.in. składu, wzoru etykiety, a także informacji potwierdzających bezpieczeństwo stosowania. Brak prawidłowej rejestracji wiąże się z ryzykiem sankcji administracyjnych, a także blokadą sprzedaży produktu.

Jakie normy GMP są kluczowe?

Przy produkcji suplementów diety stosuje się wybrane elementy Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), takie jak kontrola czystości, zapewnienie identyfikowalności surowców czy dokumentacja procesów. Szczególne znaczenie mają również zasady HACCP oraz bieżące kontrole jakości. Dla wielu firm największym wyzwaniem pozostaje spełnienie oczekiwań sanepidu i przygotowanie się do potencjalnych inspekcji, które mogą pojawić się w każdej chwili.

Voucher rozwojowy 2025