Jak przygotować laboratorium przed kontrolą?
Dbanie o bezpieczeństwo żywności jest podstawą zachowania zdrowia i życia każdego z nas. Mikrobiologia to nauka która zajmuje się badaniem mikroorganizmów, czyli wirusów i bakterii. Bardzo często przyczynia się również do rozwoju badań żywności oraz sprawdzania jej jakości.
Z powodu, że jest to tak istotna dla zdrowia i życia wielu ludzi instytucja wprowadza się coraz więcej rozporządzeń które mają za zadanie poprawić działanie, bezpieczeństwo oraz estetykę pracy laboratorium.
Na podstawie tych rozporządzeń laboratorium biologiczne wymagania techniczne które musi spełnić. Jest to ważne nie tylko ze względu na prawidłowość działania laboratorium, ale również prawidłowość wykonywanych badań. Laboratorium mikrobiologiczne wymagania techniczne określa między innymi wyposażenie pomieszczeń w których wykonywane są badania, specyfikacje techniczne urządzeń oraz kwalifikacje jakie muszą posiadać osoby pracujące na tych stanowiskach.
Bardzo często zdarzają się również inspekcja GMP które ma określić czy dana instytucja przestrzega przepisów i rozporządzeń wydawanych przez odpowiedzialne organy. Inspekcja GMP sprawdza również dokumentację wykonywaną przez pracowników w tym audyty laboratoryjne oraz wszelkie sprawozdania. Ma to za zadanie wykryć wszelkie nieścisłości a co za tym idzie możliwe błędy w badaniach.
Laboratorium mikrobiologiczne wymagania techniczne to również zagadnienia związane z dokumentacją. Jej odpowiednie prowadzenie jest o tyle istotne, ponieważ to na jej podstawie wykonuje się wiele poprawek w żywności czy kosmetykach. Przy wykonywaniu badań i dokumentacji bardzo ważne jest posiadanie kilku istotnych umiejętności. S
zkolenie audyt laboratorium pozwolą nie tylko zdobyć wiedzę merytoryczną ale i praktyczną która jest tak potrzebna w tym zawodzie. Szkolenie audyt laboratorium sprawi, że gdy znów pojawi się inspekcja GMP, nie będzie błędów w dokumentacji a co za tym idzie konsekwencji z tym związanych. Szkolenia nie tylko podnoszą kwalifikacje pracowników, ale wpływają na kondycję i działanie całego przedsiębiorstwa.