Jakie są najważniejsze zasady HACCP?
HACCP to analiza zagrożeń oraz krytycznych punktów kontroli. Generalnie jednak ta definicja nie wydaje się dość zrozumiała. Na czym zatem dokładniej polegają zasady HACCP? Które z nich są absolutnie najważniejsze? Jakie jeszcze zasady musimy wprowadzić do naszej firmy? O tym powiemy pokrótce poniżej...
HACCP - najważniejsze informacje oraz zasady
Najpierw postarajmy się wytłumaczyć, o co w ogóle w zasadzie chodzi z tymi zasadami HACCP i do czego odnosi się wspomniana wyżej definicja? Otóż zasadniczo trzeba tu mieć na uwadze kilka dość istotnych zagadnień.
Przede wszystkim podkreślmy, że produkcja żywności - bo do tego właśnie odnoszą się zasady HACCP - ma pewne punkty, pewne miejsca w produkcji, które są szczególnie narażone na ryzyko.
Identyfikacja takich momentów pomaga właśnie w największym stopniu zminimalizować ryzyko błędu czy innych nieprzyjemnych wydarzeń. Mówiąc zatem nieco prościej HACCP to pewien system, pewne postępowanie mające na celu zapewnienie właśnie maksymalnego bezpieczeństwa żywności poprzez identyfikację możliwych zagrożeń, oszacowanie ich skali i ustalenie pewnych działań mających na celu korekcję ryzyka.
ZOBACZ NASZE SZKOLENIA:
Gamma jest firmą szkoleniowo-doradczą, która oferuje szkolenia farmaceutyczne, szkolenia kosmetyczne, szkolenia mikrobiologiczne dla Właścicieli i Pracowników Aptek, Sieci Aptecznych oraz Hurtowni Farmaceutycznych we wszystkich obszarach działalności.
Nasi eksperci są praktykami z wieloletnim doświadczeniem, opartym na bogatym przygotowaniu merytorycznym - by w pełni wspierać rozwój Pracowników Aptek, co przekłada się na możliwy do zmierzenia zwrot z inwestycji szkoleniowej.
Sprawdź nasze szkolenia:
System ten składa się zasadniczo z siedmiu zasad i to one są najważniejsze. Pierwsza zasada odnosi się do identyfikacji zagrożeń oraz opisania możliwych środków zapobiegawczych. Druga zasada to identyfikacja krytycznych punktów kontroli oznaczanych skrótem jako CCP. Trzecia zasada z kolei oznacza identyfikację pewnych limitów krytycznych.
Zasada czwarta to ustalenie systemu pozwalającego na monitorowanie krytycznych punktów kontroli, piąta - określenie działań korygujących. Z kolei zasada szósta i siódma mają na celu ustalenie procedur weryfikacji systemu a następnie ustalenie procedur zapisów.
HACCP - nie jedyne zasady obowiązujące w produkcji żywności
Należy jednak zdecydowanie mieć na uwadze, że nie tylko i wyłącznie zasady HACCP odnoszą się do produkcji żywności. Jest ich bowiem tutaj naprawdę jeszcze wiele więcej. Szczególnie zaś istotna jest rola GMP w produkowaniu żywności, przy czym warto zwrócić baczną uwagę na aneks 15 GMP, ponieważ odnosi się on do tego, że proces dbania o bezpieczeństwo żywności należy rozpocząć już od najprostszych surowców. Warto jeszcze zaznaczyć, że dość istotna jest w tym wszystkim właściwa dokumentacja GMP.