Jak wygląda mikrobiologia w przemyśle kosmetycznym?
Przemysł kosmetyczny charakteryzować się musi dzisiaj naprawdę bardzo wysokim stopniem bezpieczeństwa oraz jakości. Najdrobniejszy błąd czy zanieczyszczenie danego kosmetyku mogą bowiem naprawdę dużo kosztować jego producenta.
Dlatego też wprowadzono szereg metod mających na celu określenie, czy na pewno nie doszło do żadnego skażenia danego kosmetyku czy to organizmami mikrobiologicznymi, czy to też substancjami chemicznymi. W zakresie mikrobiologii dużą rolę odgrywa test ochrony przeciwdrobnoustrojowej, w zakresie zaś fizyki i chemii spektroskopia bliskiej podczerwieni
Test ochrony przeciwdrobnoustrojowej - najważniejsze informacje
Mikrobiologia zawsze pomagała ocenić, czy nie doszło do nieprawidłowej obecności mikroorganizmów w danym kosmetyku. Co więcej warto zauważyć, że tak w zasadzie to mikrobiologia pomaga nam naprawdę dużo ocenić i ma spory związek z kosmetologią. Warto bowiem chociażby pomyśleć o bakteriach cytujących na skórze człowieka albo w naturalnych otworach ciała.
Kosmetyki mają przecież być tak skonstruowane, aby nie niszczyć tej naturalnego dla każdego flory bakteryjnej. Co więcej niektóre kosmetyki przecież nawet zawierają w sobie specjalne bakterie. Wróćmy jednak to testu ochrony przeciwdrobnoustrojowej.
Cóż mówiąc dość prosto jest to mikrobiologiczne badanie mające na celu ocenić, czy nie doszło do niekontrolowanego namnażania się bakterii w danym kosmetyku i czy jest ona prawidłowo zakonserwowany na przyszłość.
Spektroskopia bliskiej podczerwieni, - najważniejsze informacje
Co nam z koeli umożliwia spektroskopia bliskiej podczerwieni? Otóż mówiąc dość krótko dzięki analizie widm powstałej w wyniku przepuszczenia przez probówkę wiązki promieniowania elektromagnetycznego ze spektrum podczerwieni, jesteśmy w stanie określić dość dokładnie, czy nie doszło do zanieczyszczenia kosmetyku jakąś substancją chemiczną.
Warto jeszcze na koniec dodać, że obydwa te badania stanowią ważny element kontroli, jakim jest audyt wewnętrzny w laboratorium badawczym.