Jak wygląda ocena ryzyka mikrobiologicznego kosmetyków?
Każdy kosmetyk, który zostaje wprowadzony na rynek, wcześniej musi przejść szereg testów potwierdzających spełnienie odpowiednich norm. Reguluje to Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady WE nr 1223/2009.
Zgodnie z prawem UE każdy producent kosmetyków powinien zwrócić szczególną uwagę na warunki, w jakich produkowane są kosmetyki. Jednym z podstawowych i największych niebezpieczeństw jest zanieczyszczenie mikrobiologiczne.
Od czystości mikrobiologicznej kosmetyku zależy bowiem zdrowie jego użytkownika. Jest wiele przyczyn skażenia kosmetyków mikroorganizmami. Jak im zapobiegać? Czy przydatny będzie test ochrony przeciwdrobnoustrojowej?
ZOBACZ NASZE SZKOLENIA:
Dla aptek firm farmaceutycznych i hurtowni farmaceutycznych
Zobacz nasze
szkolenia kosmetyczne i farmaceutyczne
Produkty niskiego oraz wysokiego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego
Kosmetyki są mniej lub bardziej zagrożone zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi. Wszystko zależy od ich postać fizykochemicznej. Grupę produktów wysokiego ryzyka zakażeniem stanowią kosmetyki powstające na bazie wody, zawierające surowce naturalne, jak również produkty do stosowania wokół oczu. Narażone na zakażenie są emulsje, kremy do ust.
Bardziej odporne na skażenie drobnoustrojami będą produkty, które mają niewielką zawartość wody, Są to między innymi sprasowane i sypkie pudry, sole do kąpieli, aerozole, preparaty w sztyftach, jak również produkty, które zostały zapakowane w tak zwane opakowania barierowe. To one ograniczają dostęp tlenu.
Najbezpieczniejsze są kosmetyki powstałe na bazie alkoholu, czyli wszelkie dezodoranty, antyperspiranty. Bezpieczne są także kosmetyki, które składają się z surowców o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, sole kąpielowe oraz kosmetyki o niskim i wysokim pH. Jak ocenić ryzyko? Warto skorzystać z odpowiednich szkoleń. Szkolenia mikrobiologia dla firm to kompleksowa wiedza dla firm.
Normy w przemyśle kosmetycznym
W Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 23. 12. 2003 roku (Dz. U.Nr 9 z 2003 r.), producenci kosmetyków są zobowiązani wykonywać odpowiednie badania czystości mikrobiologicznej produktów. Należy przy tym uwzględnić normy ISO, jakie są wymagane w profesjonalnych laboratoriach.
Test ochrony przeciwdrobnoustrojowej pozwala stwierdzić, czy w danym kosmetyku znajdują się drobnoustroje, pleśnie czy droższe. Bardzo ważny jest także test konserwacji. Wprowadza się szczepy testowe do próbek gotowego produktu. Dzięki temu można uzyskać właściwy układ konserwujący, który zabezpieczy kosmetyk przez zanieczyszczeniami. Test pozwala zabezpieczyć kosmetyk od ryzyka zakażenia już na etapie produkcji i użytkowania.
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne a normy produkcyjne.
Wysoka dbałość o czystość mikrobiologiczną kosmetyków to bezpieczeństwo korzystania z nich przez konsumentów, a samo potwierdzenie przez producenta czystości mikrobiologicznej kosmetyków jest gwarancją bezpiecznego produktu. Ocena ryzyka mikrobiologicznego kosmetyków jest więc bardzo ważna. A wiedza, jaką oferują szkolenia mikrobiologia jest w tym przypadku bezcenna.
ZOBACZ NASZE SZKOLENIA:
SZKOLENIA DLA FIRM FARMACEUTYCZNYCH
Oferujemy wysoki standard prowadzonych szkoleń farmaceutycznych oraz wysoki poziom merytoryczny. Nasi eksperci są praktykami z wieloletnim doświadczeniem w branży farmaceutycznej, opartym na bogatym przygotowaniu merytorycznym.
Dotychczas zaufało nam już kilkadziesiąt firm z branży farmaceutycznej!
Poznaj nasze szkolenia: