Jakich zasad należy przestrzegać w produkcji żywności?
Każdy producent żywności, musi przestrzegać rygorystyczne przepisy dotyczące bezpieczeństwa i jakości oferowanych produktów, aby mógł je sprzedawać legalnie na lokalnym jak i ogólnokrajowym rynku.
Szereg ustaw i rozporządzeń dotyczących jakości produktów, składników z których są produkowane oraz łańcucha dostaw, pilnują by na rynek nie dostawały się żadne produkty które stanowią zagrożenie dla życia lub zdrowia konsumentów. Przepisy prawa regulują kwestie związane produkcja i dystrybucją.
Najważniejszymi przepisami GHP, GMP i HACCP. Zasada dobrej praktyki produkcyjnej dotyczy, przyjmowania surowców i materiałów do produkcji, magazynowania i obróbki wstępnej oraz magazynowania i dostawy gotowego produktu. Kolejna istotna kwestia to zasada dobrej praktyki higienicznej, inaczej zwana GHP.
Przepisy te dotyczą kwestii związanych z lokalizacją i działaniem zakładów produkcyjnych. Są to między innymi przepisy higieniczne, które zakład powinien przestrzegać podczas całego procesu produkcji. Przepisy te dotyczą również kwestii związanych z procesem mycia i dezynfekcji każdej maszyny. Jest to zagadnienie bardzo istotne, ponieważ decyduje o bezpieczeństwie i jakości oferowanych produktów. Użytkowana w zakładzie woda oraz utylizacja odpadów, to kolejne kwestie które regulują te właśnie przepisy.
Bardzo ważne jest aby odpowiednio dobierać produkty i urządzenia do produkcji w taki sposób aby były nie tylko efektywne ale i bezpieczne dla konsumentów. Szkolenie obowiązki wytwórców oraz szkolenie znakowanie produktów to dwa bardzo istotne szkolenia, które nie tylko podnoszą nasze indywidualne kwalifikacje, ale również sprawia, że nasza firma zwiększy swoje zyski.
Szkolenie znakowanie produktów spożywczych, jest ważne z tego względu, że liczne regulacje prawne które dotyczą tej dziedziny bardzo często się zmieniają, przez co mnogość kwestii może spowodować problemy ze znajomością prawa. Może to nawet skutkować konsekwencjami prawnymi czy finansowymi, które były by bardzo dotkliwe dla firmy.