Jakie są poziomy bezpieczeństwa biologicznego?
Laboratorium to bardzo specyficzne miejsce, w którym muszą panować naprawdę idealne warunki tak, aby zapewnić jak najwyższy poziom bezpieczeństwa oraz jakości. Oznacza to, że konieczna jest właściwa ochrona oraz zastosowanie ściśle określonych procedur i standardów.

Jakie są poziomy bezpieczeństwa biologicznego?
Laboratorium to bardzo specyficzne miejsce, w którym muszą panować naprawdę idealne warunki tak, aby zapewnić jak najwyższy poziom bezpieczeństwa oraz jakości. Oznacza to, że konieczna jest właściwa ochrona oraz zastosowanie ściśle określonych procedur i standardów.
Prawo Farmaceutyczne oraz GMP
Co jest źródłem wspomnianych wcześniej procedur i standardów? Otóż zasadniczo w tej kwestii wymienić możemy dwa źródła – Prawo Farmaceutyczne oraz GMP, czyli Dobrą Praktykę Produkcyjną, a w szczególności w tym zakresie aneks 15 GMP odnoszący się do kwalifikacji i walidacji surowców. Metodą mającą na celu kontrolowanie, czy w danej jednostce zachowane są wszystkie przepisy i standardy GMP jest chociażby audyt wewnętrzny w laboratorium badawczym.
Badania mikrobiologiczne i ich wynik
Powyższe procedury określają także konieczność regularnego przeprowadzania badania mikrobiologicznego. Aby łatwo było odczytać wynik i odnieść go do tego, co w danym laboratorium powinno się znajdować, wyszczególniono cztery główne klasy bezpieczeństwa biologicznego. Chodzi tu o to, że poziomy bezpieczeństwa mają na celu określać, czym powinno się charakteryzować dane miejsce w laboratorium. Jak one dokładniej się prezentują?
BSL – 1 – to jest najbardziej podstawy poziom bezpieczeństwa, który muszą mieć wszystkie laboratoria mikrobiologiczne. Tutaj pracuje się z czynnikami ryzyka, które charakteryzują się minimalną szkodliwością dla ludzi i przy prawidłowej odporności nie dochodzi do zarażenia.
ZOBACZ NASZE SZKOLENIA:
Gamma firma szkoleniowa roku. Zapraszamy do działu szkolenia otwarte gdzie znajdziesz szereg szkoleń związanych ze sprzedażą, rozwojem osobistym i rozwojem managerów. Mamy również dedykowany dział: szkolenia administracja ze szkoleniami dla sektora publicznego. Zobacz dział: szkolenia sprzedażowe
BSL- 2 – tutaj już czynniki stwarzają umiarkowane ryzyko, zarówno dla personelu laboratorium, jak i dla środowiska. Tu pojawiają się już takie urządzenia jak komory laminarne II klasy oraz postuluje się chodzenie w maseczkach, zaś pracownicy muszą być specjalnie przeszkoleni w zakresie czynników chorobotwórczych.
BSL – 3 – tu już są mikroorganizmy mogące wywołać śmiertelne zagrożenie, w tym mikroorganizmy egzotyczne
BSL -4 jest to stopień nieco podobny do 3, wprowadza się go kiedy już naprawdę ryzyko zakażenia jest bardzo duże i konieczne jest wprowadzenie np. kombinezonów ciśnieniowych.
ZARZĄDZANIE RYZYKIEM JAKOŚCI W HURTOWNI FARMACEUTYCZNEJ
Wytyczne dotyczące procesu zarządzania ryzykiem jakości – ICH Q9. Obszary potencjalnie konieczne do poddania analizie ryzyka. Korzyści wynikające z wdrożenia procesu zarządzania ryzykiem jakości (QMR).…SYSTEM HACCP W ZAKŁADZIE PRODUKCYJNYM W DOBIE PANDEMII COVID-19
Szkolenie ma na celu przedstawienie wymagań bezpieczeństwa produktów spożywczych, w szczególności w zakładach produkujących suplementy diety zgodnie wymogami przepisów prawa.Zapisz się na nasz narzędziowy newsletter dla praktyków HR. Rozwijaj się z partnerem, który naprawdę rozumie HR i biznes
















