Jak wygląda proces etykietowania produktów spożywczych?
Przemysł spożywczy jest bardzo wymagający dla producentów i nakłada na nich wiele zasad, których muszą bezwględnie przestrzegać. Jedną z takich kwesti, które są równocześnie niezwykle istotne dla konsumentów, jest oznakowanie etykiet na produktach spożywczych.
Wszyscy producenci żywności zobowiązani są do zawarcia określonych informacji na etykietach i są to między innymi wartości odżywcze oraz zawartość ilościowa poszczególnych składników. Ponadto na każdej etykiecie musi znajdować się dokładny skład produktu, który zostanie przeznaczony do sprzedaży dla konsumentów. Bardzo istotna jest również czcionka, jaką na etykietach oznacza się wartości odżywcze. Powinny one zostać oznaczone czcionką o wysokości 1, 2 mm.
W przypadku gdy powierzchnia na etykiecie jest niewielka czcionka może być nieco mniejsza, jednak nie może jej wysokość wynosić mniej niż 0, 9 mm. Wszystkie te zasady etykietowania obowiązują wszystkich producentów produktów spożywczych sprzedawanych w opakowaniach. W przypadku żywności nieopakowanej obowiązkowe jest podawanie informacji o występujących w składzie alergenach, mogących wywołać u konsumenta reakcję alergiczną.
Zasady te obowiązują na każdym etapie produkcji i muszą być bezwzględnie przestrzegane. Dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem jest szkolenie znakowanie produktów spożywczych. Wszelkie szczegółowe informacje i wytyczne zostały sporządzone w ustawach dotyczących znakowania produktów spożywczych i są zgodne z wytycznymi wymaganymi przez Unię Europejską.
Żaden produkt, który nie jest dostosowany do obowiązujących zasad nie może zostać dopuszczony do sprzedaży. Producenci żywności podlegają częstym kontrolom, które w przypadku wykrycia pewnych nieprawidłowości mogą zakończyć się nałożeniem kary finansowej, a nawet skierowaniem sprawy do sądu i orzeczenia wyroku.
Prawidłowe etykietowanie produktów spożywczych sprawia, że konsumenci stają się coraz bardziej świadomi i znacznie częściej zwracają uwagę ma dokładną zawartość kupowanej żywności. Jakość żywności ma wpływ na zdrowie organizmu i samopoczucie, dlatego świadome zakupy stają się coraz powszechniejsze.
ZOBACZ NASZE SZKOLENIA:
Szkolenia online umożliwiają pełną interakcję zarówno z prowadzącym jak i z innym uczestnikami.
Realizujemy szkolenia online, webinary i projekty hybrydowe.
Sprawdź nasze kursy i szkolenia online eksperckie: