IDEA SZKOLENIA
(SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)
WYMAGANIA SPRZĘTOWE:
- KOMPUTER z głośnikami (np. laptop, tablet)
- STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
- Aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera
Szkolenie online na „żywo” na platformie Zoom, z możliwością zadawania pytań.
Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:
- Pracowników firm produkujących produkty kosmetyczne
- Pracowników Działów Kontroli Jakości
- Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
- Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
- Technologów
- Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków
- Wszystkie osoby zainteresowane powyższym tematem
WYMAGANIA SPRZĘTOWE:
- KOMPUTER z głośnikami (np. laptop, tablet)
- STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
- Aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera
Szkolenie online na „żywo” na platformie Zoom, z możliwością zadawania pytań.
Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:
- Pracowników firm produkujących produkty kosmetyczne
- Pracowników Działów Kontroli Jakości
- Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
- Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
- Technologów
- Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków
- Wszystkie osoby zainteresowane powyższym tematem
WYMAGANIA SPRZĘTOWE:
- KOMPUTER z głośnikami (np. laptop, tablet)
- STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
- Aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera
Szkolenie online na „żywo” na platformie Zoom, z możliwością zadawania pytań.
Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:
- Pracowników firm produkujących produkty kosmetyczne
- Pracowników Działów Kontroli Jakości
- Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
- Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
- Technologów
- Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków
- Wszystkie osoby zainteresowane powyższym tematem
PROGRAM SZKOLENIA
(SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)
Moduł 1.
Podstawowe pojęcia – wprowadzenie do tematyki konserwacji i stabilności mikrobiologicznej:
- czym są konserwanty i w jakim celu się je stosuje;
- zagadnienie bezpieczeństwa produktów kosmetycznych;
- pojęcie czystości mikrobiologicznej oraz stabilności mikrobiologicznej produktu kosmetycznego;
Moduł 2.
Wykaz substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w przemyśle kosmetycznym – załącznik V do rozporządzenia 1223/2009.
Moduł 3.
Zasady konserwowania mas kosmetycznych:
- dobór konserwantu do receptury kosmetycznej – czyli jak dobrać układ konserwujący do składu chemicznego i fizykochemii produktu kosmetycznego;
- warunki i zasady dodawania konserwantu do/masy kosmetycznej.
Moduł 4.
Wyjątki formulacji kosmetycznych nie wymagających konserwacji:
- kosmetyki niskiego ryzyka mikrobiologicznego;
- norma ISO 29621:2017
- konsekwencje nieodpowiedniej kwalifikacji produktów kosmetycznych zgodnie z normą ISO 29621:2017 – zagrożenia.
Moduł 5.
Badania czystości mikrobiologicznej oraz skuteczności zakonserwowania kosmetyków:
- limity mikrobiologiczne dla produktów kosmetycznych i normy badań;
- cel i istota badań skuteczności zakonserwowania dla produktów kosmetycznych;
- metody badań skuteczności zakonserwowania.
Moduł 6.
Dyskusja, pytania
Moduł 1.
Podstawowe pojęcia – wprowadzenie do tematyki konserwacji i stabilności mikrobiologicznej:
- czym są konserwanty i w jakim celu się je stosuje;
- zagadnienie bezpieczeństwa produktów kosmetycznych;
- pojęcie czystości mikrobiologicznej oraz stabilności mikrobiologicznej produktu kosmetycznego;
Moduł 2.
Wykaz substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w przemyśle kosmetycznym – załącznik V do rozporządzenia 1223/2009.
Moduł 3.
Zasady konserwowania mas kosmetycznych:
- dobór konserwantu do receptury kosmetycznej – czyli jak dobrać układ konserwujący do składu chemicznego i fizykochemii produktu kosmetycznego;
- warunki i zasady dodawania konserwantu do/masy kosmetycznej.
Moduł 4.
Wyjątki formulacji kosmetycznych nie wymagających konserwacji:
- kosmetyki niskiego ryzyka mikrobiologicznego;
- norma ISO 29621:2017
- konsekwencje nieodpowiedniej kwalifikacji produktów kosmetycznych zgodnie z normą ISO 29621:2017 – zagrożenia.
Moduł 5.
Badania czystości mikrobiologicznej oraz skuteczności zakonserwowania kosmetyków:
- limity mikrobiologiczne dla produktów kosmetycznych i normy badań;
- cel i istota badań skuteczności zakonserwowania dla produktów kosmetycznych;
- metody badań skuteczności zakonserwowania.
Moduł 6.
Dyskusja, pytania
Moduł 1.
Podstawowe pojęcia – wprowadzenie do tematyki konserwacji i stabilności mikrobiologicznej:
- czym są konserwanty i w jakim celu się je stosuje;
- zagadnienie bezpieczeństwa produktów kosmetycznych;
- pojęcie czystości mikrobiologicznej oraz stabilności mikrobiologicznej produktu kosmetycznego;
Moduł 2.
Wykaz substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w przemyśle kosmetycznym – załącznik V do rozporządzenia 1223/2009.
Moduł 3.
Zasady konserwowania mas kosmetycznych:
- dobór konserwantu do receptury kosmetycznej – czyli jak dobrać układ konserwujący do składu chemicznego i fizykochemii produktu kosmetycznego;
- warunki i zasady dodawania konserwantu do/masy kosmetycznej.
Moduł 4.
Wyjątki formulacji kosmetycznych nie wymagających konserwacji:
- kosmetyki niskiego ryzyka mikrobiologicznego;
- norma ISO 29621:2017
- konsekwencje nieodpowiedniej kwalifikacji produktów kosmetycznych zgodnie z normą ISO 29621:2017 – zagrożenia.
Moduł 5.
Badania czystości mikrobiologicznej oraz skuteczności zakonserwowania kosmetyków:
- limity mikrobiologiczne dla produktów kosmetycznych i normy badań;
- cel i istota badań skuteczności zakonserwowania dla produktów kosmetycznych;
- metody badań skuteczności zakonserwowania.
Moduł 6.
Dyskusja, pytania