Zasady konserwowania mas kosmetycznych

Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne onlineotwartezamkniete

Konserwowanie produktów kosmetycznych. Kosmetyki nie wymagające konserwacji. Wykaz dozwolonych substancji konserwujących. Badania czystości mikrobiologicznej oraz skuteczności zakonserwowania kosmetyków.

INFORMACJE O SZKOLENIU

  • Dostarczamy narzędzia wspierające rozwój w postaci zadań przedszkoleniowych, poszkoleniowych oraz pigułek wiedzy (video, tekst, podcast).
  • Jeśli pojawiają się problemy techniczne w trakcie połączenia nasz asystent online jest dostępny i służy pomocą.
  • Cena obejmuje: udział w szkoleniu online, materiały w wersji elektronicznej, certyfikat PDF.

Szkolenie otwarte
Szkolenia są organizowane w bardzo dobrych centrach edukacyjno szkoleniowych np. Golden Floor Tower w Warszawie. Centra są dobrze skomunikowane i nowoczesne. Mieszczą się w budynkach najwyższej klasy. W trakcie szkolenia zapewniamy catering i przerwy kawowe.

Dodatkową wartością szkolenia otwartego jest wymiana doświadczeń i wiedzy między uczestnikami i trenerem.

Szkolenie zamknięte

Program jest propozycją wstępną. Może zostać zmodyfikowany, aby odpowiedzieć na oczekiwania wynikające ze specyficznego kontekstu, dodatkowych potrzeb czy profilu grupy docelowej.

Zawartość może być realizowana w wersji warsztatowej, webinarowej, część materiału może być przedstawiona w formie pigułek wiedzy – video, podcast, infografiki. Może być również elementem większej akademii szkoleniowej.

IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

WYMAGANIA SPRZĘTOWE:

  • KOMPUTER z głośnikami (np. laptop, tablet)
  • STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
  • Aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera

Szkolenie online na „żywo” na platformie Zoom, z możliwością zadawania pytań.

Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:

  • Pracowników firm produkujących produkty kosmetyczne
  • Pracowników Działów Kontroli Jakości
  • Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
  • Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
  • Technologów
  • Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków
  • Wszystkie osoby zainteresowane powyższym tematem

WYMAGANIA SPRZĘTOWE:

  • KOMPUTER z głośnikami (np. laptop, tablet)
  • STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
  • Aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera

Szkolenie online na „żywo” na platformie Zoom, z możliwością zadawania pytań.

Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:

  • Pracowników firm produkujących produkty kosmetyczne
  • Pracowników Działów Kontroli Jakości
  • Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
  • Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
  • Technologów
  • Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków
  • Wszystkie osoby zainteresowane powyższym tematem

WYMAGANIA SPRZĘTOWE:

  • KOMPUTER z głośnikami (np. laptop, tablet)
  • STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
  • Aktualna przeglądarka Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Edge, lub Opera

Szkolenie online na „żywo” na platformie Zoom, z możliwością zadawania pytań.

Warsztaty przeznaczone są dla pracowników sektora kosmetycznego, w szczególności dla:

  • Pracowników firm produkujących produkty kosmetyczne
  • Pracowników Działów Kontroli Jakości
  • Pracowników Działów Badawczo-Rozwojowych
  • Pracowników Działów Badawczo-Wdrożeniowych
  • Technologów
  • Pracowników odpowiedzialnych za przygotowanie dossier dla kosmetyków
  • Wszystkie osoby zainteresowane powyższym tematem

PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Moduł 1.
Podstawowe pojęcia – wprowadzenie do tematyki konserwacji i stabilności mikrobiologicznej:

  • czym są konserwanty i w jakim celu się je stosuje;
  • zagadnienie bezpieczeństwa produktów kosmetycznych;
  • pojęcie czystości mikrobiologicznej oraz stabilności mikrobiologicznej produktu kosmetycznego;

Moduł 2.
Wykaz substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w przemyśle kosmetycznym – załącznik V do rozporządzenia 1223/2009.

Moduł 3.
Zasady konserwowania mas kosmetycznych:

  • dobór konserwantu do receptury kosmetycznej – czyli jak dobrać układ konserwujący do składu chemicznego i fizykochemii produktu kosmetycznego;
  • warunki i zasady dodawania konserwantu do/masy kosmetycznej.

Moduł 4.
Wyjątki formulacji kosmetycznych nie wymagających konserwacji:

  • kosmetyki niskiego ryzyka mikrobiologicznego;
  • norma ISO 29621:2017
  • konsekwencje nieodpowiedniej kwalifikacji produktów kosmetycznych zgodnie z normą ISO 29621:2017 – zagrożenia.

Moduł 5.
Badania czystości mikrobiologicznej oraz skuteczności zakonserwowania kosmetyków:

  • limity mikrobiologiczne dla produktów kosmetycznych i normy badań;
  • cel i istota badań skuteczności zakonserwowania dla produktów kosmetycznych;
  • metody badań skuteczności zakonserwowania.

Moduł 6.
Dyskusja, pytania

Moduł 1.
Podstawowe pojęcia – wprowadzenie do tematyki konserwacji i stabilności mikrobiologicznej:

  • czym są konserwanty i w jakim celu się je stosuje;
  • zagadnienie bezpieczeństwa produktów kosmetycznych;
  • pojęcie czystości mikrobiologicznej oraz stabilności mikrobiologicznej produktu kosmetycznego;

Moduł 2.
Wykaz substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w przemyśle kosmetycznym – załącznik V do rozporządzenia 1223/2009.

Moduł 3.
Zasady konserwowania mas kosmetycznych:

  • dobór konserwantu do receptury kosmetycznej – czyli jak dobrać układ konserwujący do składu chemicznego i fizykochemii produktu kosmetycznego;
  • warunki i zasady dodawania konserwantu do/masy kosmetycznej.

Moduł 4.
Wyjątki formulacji kosmetycznych nie wymagających konserwacji:

  • kosmetyki niskiego ryzyka mikrobiologicznego;
  • norma ISO 29621:2017
  • konsekwencje nieodpowiedniej kwalifikacji produktów kosmetycznych zgodnie z normą ISO 29621:2017 – zagrożenia.

Moduł 5.
Badania czystości mikrobiologicznej oraz skuteczności zakonserwowania kosmetyków:

  • limity mikrobiologiczne dla produktów kosmetycznych i normy badań;
  • cel i istota badań skuteczności zakonserwowania dla produktów kosmetycznych;
  • metody badań skuteczności zakonserwowania.

Moduł 6.
Dyskusja, pytania

Moduł 1.
Podstawowe pojęcia – wprowadzenie do tematyki konserwacji i stabilności mikrobiologicznej:

  • czym są konserwanty i w jakim celu się je stosuje;
  • zagadnienie bezpieczeństwa produktów kosmetycznych;
  • pojęcie czystości mikrobiologicznej oraz stabilności mikrobiologicznej produktu kosmetycznego;

Moduł 2.
Wykaz substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w przemyśle kosmetycznym – załącznik V do rozporządzenia 1223/2009.

Moduł 3.
Zasady konserwowania mas kosmetycznych:

  • dobór konserwantu do receptury kosmetycznej – czyli jak dobrać układ konserwujący do składu chemicznego i fizykochemii produktu kosmetycznego;
  • warunki i zasady dodawania konserwantu do/masy kosmetycznej.

Moduł 4.
Wyjątki formulacji kosmetycznych nie wymagających konserwacji:

  • kosmetyki niskiego ryzyka mikrobiologicznego;
  • norma ISO 29621:2017
  • konsekwencje nieodpowiedniej kwalifikacji produktów kosmetycznych zgodnie z normą ISO 29621:2017 – zagrożenia.

Moduł 5.
Badania czystości mikrobiologicznej oraz skuteczności zakonserwowania kosmetyków:

  • limity mikrobiologiczne dla produktów kosmetycznych i normy badań;
  • cel i istota badań skuteczności zakonserwowania dla produktów kosmetycznych;
  • metody badań skuteczności zakonserwowania.

Moduł 6.
Dyskusja, pytania

MIELIŚMY PRZYJEMNOŚĆ PRACOWAĆ DLA:

1

Przeszkoliliśmy ponad 40000 dyrektorów, menedżerów, kierowników i naczelników.

2

W Akademiach menedżerskich, w których mierzyliśmy efektywność (47 projektów 286 dni szkol.) poziom kompetencji wzrósł średnio o 16%.

3

Pracujemy na poziomie kompetencji (wiem co i jak mam zrobić), motywacji (wierzę, że warto), postawy (zamierzam to zrobić) , wdrożenia (follow up)

4

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez amerykańskie centrum Center for American Progress, koszt zastąpienia pracowników wynosi około 16% ich rocznego wynagrodzenia. W przypadku menadżera zwiększa się do 100%.

Szkolenie związane z:
  • Mikrobiologia kosmetyków
  • Badania kosmetyczne
  • Szkolenie dla technologów
  • Kontrola jakości kosmetyków
  • Stabilność mikrobiologiczna
  • ISO 29621

OPINIE O SZKOLENIACH

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska
Zaznacz liczebność grupy i zostaw dane kontaktowe, a odezwiemy się z wyceną szkolenia.

ZOBACZ NAJBLIŻSZE Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne

Cykl życia arkuszy Excel. Case study – omówienie walidacji na przykładzie. Warsztaty – samodzielna walidacja przykładowego arkusza. Arkusze Excel a kategoria oprogramowania wg GAMP 5.

2025-04-08
08 kwietnia 2025
2025-04-08
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Kwalifikacja dostawcy opakowań. Mikrobiologiczne metody badania opakowań. Kwalifikacja metody badania opakowań. Postępowanie z wynikami niespełniającymi kryteriów akceptacji.

2025-04-09
09 kwietnia 2025
2025-04-09
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Procedura dotycząca identyfikacji, klasyfikacja drobnoustrojów. Identyfikacja mikroskopowa – problemy, które mogą nas spotkać z preparatami barwionymi metodą Grama. Identyfikacja makroskopowa – czy może się zmieniać wygląd kolonii i czy próbkowanie z każdego miejsca kolonii jest równocenne. Przeglądanie wyników identyfikacji i ich interpretacja – czy wynik identyfikacji jest zawsze prawidłowy.

2025-05-23
23 maja 2025
2025-05-23
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.