Asystent/ka Zarządu

zdjęcie - Asystent/ka Zarządu

Asystent/ka Zarządu - opis stanowiska pracy.

Asystent/ka zarządu to stanowisko, które często jest mylone z sekretarką. Osoba na stanowisku asystentki zarządu odpowiada za wspomaganie Zarządu w wykonywaniu obowiązków służbowych oraz sprawne funkcjonowanie biura. Do głównych obowiązków tego pracownika należy m.in.: obsługa korespondencji wewnętrznej i zewnętrznej, prowadzenie kalendarza spotkań zarządu, przygotowywanie pism oraz wykonywanie poleceń i zarządzeń prezesa spółki.

Do obowiązków osoby na stanowisku Asystenta/Asystentki Zarządu należy:

• Obsługa sekretariatu (odbieranie telefonów, udzielanie informacji, obsługa gości);
  • Zarządzanie korespondencją zewnętrzną i wewnętrzną, kontrola prawidłowego przepływu informacji oraz archiwizacja dokumentów, współpraca z firmami kurierskimi;
  • Organizacja pracy i kalendarza Członków Zarządu (umawianie spotkań wewnętrznych i zewnętrznych, aranżacja podróży, rezerwacja hoteli, itp.);
  • Realizacja bieżących zadań zleconych przez Zarząd Spółki,
  • Współpraca ze wszystkimi działami Firmy.

Asystent/ka Zarządu - wymagania dla stanowiska.

Od asystentów zarządu wymaga się zazwyczaj wykształcenia minimum średniego i doświadczenia w pracy na podobnym stanowisku. Mile widziana jest także znajomość języka angielskiego, bardzo dobra znajomość pakietu Ms Office oraz umiejętności miękie, takie jak budowanie dobrych relacji z ludźmi, komunikatywność, wysoka kultura osobista oraz doskonała organizacja własnej pracy.

Asystent/ka Zarządu - Obowiązki na stanowisku pracy.

Do obowiązków osoby na stanowisku Asystenta/Asystentki Zarządu należy:

• Realizacja bieżących zadań zleconych przez Zarząd Spółki,
  • Współpraca ze wszystkimi działami Firmy.
Stanowiska pracy związane z: Asystent/ka Zarządu
Asystentka ds. administracji, HR Business Partner,

Nowym zawodem, powiązanym ze stanowiskami, takimi jak trener osobisty i menedżer marki, będzie funkcja, nazywana „profesjonalnym triberem”, mówi Joe Tankersley, futurystyczny i strategiczny projektant z Unique Visions. Tankersley twierdzi, że ponieważ coraz więcej firm polega na pracownikach, oferujących usługi na życzenie, rola profesjonalnego tribera – niezależnego, profesjonalnego menedżera, który specjalizuje się w tworzeniu zespołów dla bardzo konkretnych projektów – będzie miała wzięcie.

Jak pracownicy reagują na radykalne zmiany w firmie? Często zgodnie z modelem autorstwa Elisabeth Kübler-Ross, która opisała pięć etapów psychologicznej reakcji na zmianę.

Menadżer musi wiedzieć, jaki jest jego pracownik i jakimi wartościami się kieruje oraz musi umiejętnie, w codziennych relacja szef – podwładny, wyrazić uznanie wobec tego, co dla pracownika ważne.
Podobnie jak TOŻSAMOŚĆ OSOBISTA jest wyróżnikiem jednostki, tak tożsamość organizacji, wizerunek i kultura organizacyjna to zbiór cech wyróżniających daną organizację, czyli odróżniającą ją od innych.

Menedżerowie wierzą, że autorytet można zbudować poprzez sympatię i „bycie dobrym kolegą”, nie egzekwują zasad i realizacji zadań w zespole powodując coraz większy spadek efektywności pracy.