Dyrektor personalny

24 maja 2019
zdjęcie - Dyrektor personalny

Dyrektor personalny - opis stanowiska pracy.

Dyrektor ds. Personalnych to osoba odpowiedzialna za kierowanie działem personalnym oraz rozwojem systemu HR (zarządzania zasobami ludzkimi) w firmie. Pracownik zatrudniony na tym stanowisku zajmuje się przede wszystkim trzema obszarami działania: administracją kadrową, selekcją i rekrutacją pracowników oraz szkoleniami rozwijającymi kompetencje podległego zespołu.

Obowiązki osoby na tym stanowisku to przede wszystkim:

• Zarządzanie Działem Personalnym;
  • Kształtowanie i odpowiedzialność za realizację strategii HR;
  • Planowanie budżetu przeznaczonego na działania z zakresu HR oraz odpowiedzialność za jego realizację;
  • Zarządzanie talentami, procesami rekrutacyjnymi;
  • Usprawnienie procesu komunikacji wewnętrznej w firmie, badania i ankietowanie;
  • Bieżące wsparcie kadry zarządzającej w podejmowaniu decyzji biznesowych i tworzeniu strategii zarządzania podległymi zespołami;
  • Zapewnienie zasobów ludzkich potrzebnych do realizacji celów biznesowych i firmy.

Dyrektor personalny - wymagania dla stanowiska.

Wymagania, jakie powinien spełniać Dyrektor Personalny, to:

• Wykształcenie wyższe (preferowane kierunki: psychologia, socjologia lub zarządzanie zasobami ludzkimi),
  • Ok. 4 lata doświadczenia na podobnym stanowisku w obszarze planowania i wdrażania działań ze wszystkich obszarów HR,
  • Praktyczna wiedza z zakresu prawa pracy, zarządzania zasobami ludzkimi i kreowania polityki personalnej firmy,
  • Doświadczenie we wdrażaniu miękkich projektów HR (ścieżki karier, rozwój pracownika, systemy motywacyjne, ocena pracownicze, exit interview itp.),
  • Umiejętności organizacyjne i negocjacyjne,
  • Wysokie kompetencje interpersonalne, zwłaszcza w zakresie przywództwa, komunikacji i budowania relacji,
  • Znajomość j. angielskiego.

Dyrektor personalny - Obowiązki na stanowisku pracy.

Obowiązki osoby na tym stanowisku to przede wszystkim:

• Zarządzanie Działem Personalnym;
  • Kształtowanie i odpowiedzialność za realizację strategii HR;
  • Zarządzanie talentami, procesami rekrutacyjnymi;

Gallup odkrył, że jedną z najważniejszych decyzji, jakie podejmują firmy, jest zwyczajnie wybór menadżera. Jednak analitycy sugerują, że firmy zazwyczaj źle podchodzą do tego zadania: w 82% przypadków nie wybierają właściwego kandydata z odpowiednim talentem do pracy.

Gamma przeprowadziła w marcu osiem specjalistycznych pokazów dotyczących Onboardingu 2.0, w których udział wzięło ponad 160 ekspertów. Ideą pokazu było możliwie dokładne odwzorowanie pierwszego dnia nowego pracownika w szeregach organizacji. Uczestnicy pokazów wcielili się w nowo zrekrutowanych specjalistów ds. HR w firmie Gamma, mieli szansę wejść w buty adepta.
Szanowni Państwo!
Od momentu powstania, metodyki zwinne zyskują coraz większą popularność w różnych dziedzinach biznesu, wspierając organizacje z niemal wszystkich branży w sprawnym zarządzaniu projektami oraz codziennymi działaniami w takich obszarach, jak: informatyka, strategia, komunikacja, sprzedaż, marketing oraz HR. Metodyki Agile umożliwiają efektywne i szybkie budowanie wartościowych rozwiązań wysokiej jakości, wspierają usprawnianie procesów i rozwój kompetencji w zespołach wytwórczych dzięki koncentracji takich koncepcji, jak: inspekcja, adaptacja, ciągłe doskonalenie czy samoorganizacja, bez których żadna firma chcąca działać w dynamicznym środowisku nie jest w stanie budować przewagi rynkowej.

Agile Project Management – AgilePM  to międzynarodowy standard i obecnie najpopularniejsza metod zarządzania, oparta o zwinne podejście do kierowania projektami. AgilePM szczególnie dobre zastosowanie znajduje w obszarach, gdzie budżet i zakres projektu mogą się znacznie zmieniać w czasie jego realizacji.

Dr Stephen Covey to jeden z 25 najbardziej wpływowych Amerykanów według magazynu Time. Całe swoje życie poświęcił na badanie natury człowieka, jego rozwoju i relacji z innymi. Na podstawie doświadczenia oraz poglądów głoszących, że osiągnięcie sukcesu powiązane jest z cechami charakteru i życiem zgodnie z ustalonymi zasadami, stworzył 7 nawyków skutecznego działania. Dzięki nim człowiek może zmienić samego siebie, poprawić relacje z innymi i stać się skutecznym przywódcą.