Project manager

23 maja 2019
zdjęcie - Project manager

Project manager - opis stanowiska pracy.

Project Manager (inaczej menedżer/kierownik projektu) to osoba zarządzająca określonymi projektami w firmie. Menedżer projektu odpowiedzialny jest za planowanie i realizację projektu. W zawodzie Project Managera bardzo istotne jest praktyczne doświadczenie w prowadzeniu projektów, umiejętność efektywnego zarządzania czasem, zasobami ludzkimi, procesem komunikacji w zespole, kontrola nad kosztami i ryzykiem.

Do obowiązków osoby na tym stanowisku należy:

• Nadzór nad realizacją projektów/zadań w zakresie realizowanych przedsięwzięć,
  • Zarządzanie zakresem, budżetem, harmonogramem, zmianą i ryzykiem,
  • Tworzenie dokumentacji projektowej, raportów dotyczących stanu zaawansowania realizowanych projektów,
  • Współpraca z biznesem, zespołem projektowym oraz dostawcami zewnętrznymi.

Project manager - wymagania dla stanowiska.

Od osoby starającej się o stanowisko Project Managera wymaga się zazwyczaj minimum 3 lat doświadczenia na podobnym stanowisku w zarządzaniu projektami, wykształcenia wyższego oraz dobrej znajomości języka angielskiego. Ważne są także umiejętności miękkie, takie jak odpowiedzialność, umiejętność efektywnego zarządzania czasem i dobra organizacja pracy własnej.

Project manager - Obowiązki na stanowisku pracy.

Do obowiązków osoby na tym stanowisku należy:

• Nadzór nad realizacją projektów/zadań w zakresie realizowanych przedsięwzięć,
  • Zarządzanie zakresem, budżetem, harmonogramem, zmianą i ryzykiem,
  • Współpraca z biznesem, zespołem projektowym oraz dostawcami zewnętrznymi.

Polacy na tle innych narodów UE należą do najbardziej nieufnych. A przecież to zaufanie jest fundamentem w procesie sprzedaży – bez niego nie będzie prawdziwej rozmowy o oczekiwaniach i wątpliwościach po stronie Klienta. Dziś w czasach dojmującej złożoności Klient nie jest w stanie wziąć pod uwagę wszystkich informacji do podjęcia decyzji zakupowej. W pewnym momencie dochodzi do punktu, w którym decyduje się zaufać sprzedawcy i jemu powierzyć kontrakt.

Z powodu epidemii koronawirusa wiele firm na całym świecie oddelegowuje swoich pracowników do pracy zdalnej. Jak dobrze zorganizować taką pracę? Jakie są jej wady, a jakie zalety?

Konwencjonalna mądrość mówi, że asertywni ludzie ciągle idą do przodu. Mówią innym, co myślą, proszą o to, czego potrzebują, np. o podwyżki i nie akceptują odmowy. A więc, co mają zrobić osoby nieasertywne, jeśli ich firma nagradza takie działania?

Słowo wizerunek oznacza wyobrażenie, obraz, podobiznę czy portret. Często mylony jest z określeniem tożsamości firmy, która sama w sobie, oznacza sposób w jaki ta chce być postrzegana przez odbiorców i siebie samą.

Profil motywacyjny RMP opracowany został w 1998 roku przez Stevena Reissa i jego zespół z The Ohio State University w USA. Okoliczności powstania, geneza tego narzędzia ma jednak nie tyle powiązania ze środowiskiem akademickim co z życiowym doświadczeniem Reissa.