Specjalista ds. ochrony danych osobowych

24 maja 2019
zdjęcie - Specjalista ds. ochrony danych osobowych

Specjalista ds. ochrony danych osobowych - opis stanowiska pracy.

Specjalista ds. ochrony danych jest osobą, która odpowiada w firmie za właściwe zabezpieczenie informacji na temat pracowników zatrudnionych w firmie czy klientów firmy. Do obowiązków osoby na tym stanowisku należy również ochrona wszelkich danych firmowych przed niepożądanym wyciekiem czy zgubieniem.

Do obowiązków pracownika na tym stanowisku należy:

• Tworzenie i aktualizacja dokumentacji wymaganej przez przepisy ochrony danych osobowych, w tym wymaganych rejestrów,
  • Prowadzenie szkoleń z zakresu ochrony danych osobowych,
  • Współpraca w zakresie kontaktów z organami, urzędami, klientami oraz innymi podmiotami w tym odpowiadanie na korespondencję,
  • Obsługa naruszeń ochrony danych,
  • Zapewnienie przestrzegania w organizacji przepisów o ochronie danych osobowych,
  • Współpraca przy audytach wewnętrznych badających zgodność przetwarzania danych osobowych z regulacjami wewnętrznymi oraz przepisami prawa.

Specjalista ds. ochrony danych osobowych - wymagania dla stanowiska.

Od Specjalistów ds. ochrony danych wymaga się wykształcenia wyższego (z zakresu prawa, administracji) oraz co najmniej roku doświadczenia na stanowisku związanym z zarządzaniem procesami ochrony danych osobowych i bezpieczeństwa informacji. Duże znaczenie w tej pracy ma także bardzo dobra znajomość wymagań RODO oraz umiejętność ich interpretacji a także wysoki poziom umiejętności komunikacyjnych.

Specjalista ds. ochrony danych osobowych - Obowiązki na stanowisku pracy.

Do obowiązków pracownika na tym stanowisku należy:

• Prowadzenie szkoleń z zakresu ochrony danych osobowych,
  • Obsługa naruszeń ochrony danych,

„Oceniamy siebie zwykle na podstawie tego, czego chcielibyśmy dokonać, ale otoczenie, oceniając nas, bierze pod uwagę to, czego naprawdę dokonaliśmy”
Portale takie, jak LinkedIn, Twitter i Facebook są doskonałym źródłem informacji nie tylko dla rekruterów, ale i pracowników działów HR. Aktywna w nich obecność, aby efektywnie zatrudniać i zatrzymywać dotychczasowych pracowników. Nadszedł czas, aby działy HR skuteczniej wykorzystywały dostępne w sieci informacje zarówno dotyczące ich obecnych pracowników, jak i potencjalnych kandydatów.

Psychologowie społeczni wyróżnili trzy strefy mentalne, między którymi przemieszcza się człowiek w trakcie swojego życia. Są to strefy: komfortu, rozwoju i paniki. W której strefie najlepiej przebywać, kiedy wykonuje się zawodowe obowiązki?

Jeżeli sprzedawca chce klienta przekonać do zakupu oferowanego produktu (po tym jak sam się przekonał, że odpowiada to potrzebie klienta), to przekonanie powinno z niego emanować. Nie może uwidaczniać nawet cienia obawy, że klient mimo poznania wszystkich rzeczowych argumentów i wypróbowania produktu jednak nie kupi. Jego spokojna pewność powinna odzwierciedlać się w postawie, głosie i całym sposobie bycia.
Zarządzanie grupą pracowników, gdzie kłótnie i niedopowiedzenia występują na porządku dziennym to zupełna norma. To tak jak w przypadku dysfunkcyjnej rodziny, a może nawet gorzej, ponieważ to właśnie z naszą dysfunkcyjną „rodziną” w pracy spędzamy większość naszego czasu – co najmniej 40 godzin tygodniowo.