HR Business Partner

zdjęcie - HR Business Partner

HR Business Partner - opis stanowiska pracy.

HR Business Partner zajmuje się sprawami związanymi z zarządzaniem zasobami ludzkimi.  Osoba na tym stanowisku powinna być nastawiona na zmiany i współpracę z personelem. HR Business Partner przewiduje potrzeby kadry pracowniczej, i dąży do opracowania rozwiązań mających na celu ich osiągnięcie. Do obowiązków tego pracownika należy również realizacja celów biznesowych organizacji.

Do obowiązków osoby na stanowisku HR Business Partnera należy m.in. realizowanie polityki HR zgodnie z ustaloną strategią organizacji i dbałość o przestrzeganie wewnętrznych zasad i procedur obowiązujących w organizacji. HR Business Partner koordynuje również proces wdrożenia pracowników do pracy oraz odpowieda za procesy szkoleniowo-rozwojowe dla pracowników. Sprawuje także opiekę merytoryczną i koordynuje proces ocen pracowniczych.

HR Business Partner - wymagania dla stanowiska.

Osoby aplikujące na stanowisko HR Business Partner powinny mieć wykształcenie wyższe (najlepiej kierunki socjologia, psychologia, zarządzania zasobami ludzkimi) oraz minimum 2 letnie doświadczenie w pracy na podobnym stanowisku. Od kandydatów wymaga się również najczęściej dobrej znajomości języka angielskiego w mowie i w piśmie, umiejętności interpersonalnych, negocjacyjnych i prezentacyjnych oraz praktycznej znajomości prawa pracy.

HR Business Partner - Obowiązki na stanowisku pracy.

Pokolenie C (inne określenie to generacja Z) swoją nazwę zawdzięcza angielskiemu słowu „connected” (połączony). Bo to właśnie doświadczenie stałego „połączenia z siecią”, bycia „online”, aktywnego działania w Internecie i w mediach społecznościowych najlepiej definiuje tę generację.

Budowanie osobistej wiarygodności to strategia, w której lider wymagania stawia sam sobie, a dla innych jest wzorem. Testowanie wiarygodności lidera dzieje się codziennie i albo przejdzie on ten test, albo nie. Niestety przegrana oznacza, że lider niekiedy może utracić zaufanie podwładnych na zawsze.

Storytelling sztuka opowiadania historii w celu zaangażowania publiczności i budowania więzi z klientem. Narrator przekazuje wiadomość, informacje i wiedzę w zabawny, ciekawy sposób. Jego narzędziami są techniki werbalne i niewerbalne.

Model kultury jako góry lodowej pokazuje, że każda kultura dzieli się na elementy świadome i nieświadome. Warto o tym pamiętać, zarządzając wielonarodowym zespołem.

Dyfuzja innowacji  to teoria wyjaśniająca, jak i dlaczego nowe idee, technologie i produkty zdobywają popularność i rozprzestrzeniają się, stając się powszechnie wykorzystywane. Poznanie tej teorii może być przydatne dla, zarządzających zmianą w firmach, menadżerów.