NADZÓR NAD POŻYWKAMI W LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNYM W WYTWÓRNI FARMACEUTYCZNEJ

Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne onlineotwartezamkniete

Pożywki wykonywane w laboratorium i pożywki gotowe do użycia. Jałowość, żyzność, selektywność i specyficzność pożywek. Mianowana zawiesina czy gotowe CRM?. Kwalifikacja czasu i warunków przechowywania podłoży.

INFORMACJE O SZKOLENIU

Szkolenie online

  • Dostarczamy narzędzia wspierające rozwój w postaci zadań przedszkoleniowych, poszkoleniowych oraz pigułek wiedzy (video, tekst, podcast).
  • Jeśli pojawiają się problemy z użytkowaniem programów nasz asystent online jest dostępny i służy pomocą.
  • Cena obejmuje: udział w szkoleniu online, materiały w wersji elektronicznej, certyfikat PDF.

Szkolenie otwarte
Szkolenia są organizowane w bardzo dobrych centrach edukacyjno szkoleniowych np. Golden Floor Tower w Warszawie. Centra są dobrze skomunikowane i nowoczesne. Mieszczą się w budynkach najwyższej klasy. W trakcie szkolenia zapewniamy catering i przerwy kawowe.

Dodatkową wartością szkolenia otwartego jest wymiana doświadczeń i wiedzy między uczestnikami i trenerem.

Szkolenie zamknięte

Program jest propozycją wstępną. Może zostać zmodyfikowany, aby odpowiedzieć na oczekiwania wynikające ze specyficznego kontekstu, dodatkowych potrzeb czy profilu grupy docelowej.

Zawartość może być realizowana w wersji warsztatowej, webinarowej, część materiału może być przedstawiona w formie pigułek wiedzy – video, podcast, infografiki. Może być również elementem większej akademii szkoleniowej.

IDEA SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Badania pokazują, że tradycyjne testy hodowlane wykorzystujące pożywki mikrobiologiczne, pozwalają odzyskać do 1% do 30% drobnoustrojów obecnych w badanej próbce. Pozostałe to tzw. drobnoustroje VBNC – viable but not culturable – żyjące ale nie dające się hodować. Używanie niewłaściwych lub uszkodzonych pożywek mikrobiologicznych dodatkowo utrudni maksymalny odzysk.

Mikroorganizmy obecne w obszarach farmaceutycznych, np. w instalacjach wodnych, instalacjach gazów sprężonych, w próbkach środowiskowych lub w surowcach czy produkcie gotowym – często są narażone na uszkodzenia ze względu na niegościnne środowisko i pozostałości środków dezynfekujących. Dlatego bardzo ważne staje się, aby jakość pożywek wykorzystywanych do analiz mikrobiologicznych zapewniała maksymalne odzyski drobnoustrojów.

Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności dla Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości.

Szkolenie zostanie przeprowadzone w formie online.

Podczas szkolenia online uczestnik ma możliwość zadawania pytań trenerowi przy pomocy czatu lub „na żywo” z użyciem mikrofonu i kamerki.

Szkolenie online odbywa się poprzez platformie Clickmeeting.

WYMAGANIA SPRZĘTOWE:

  • KOMPUTER z głośnikami
  • STAŁE ŁĄCZE INTERNETOWE
  • System operacyjny taki jak Windows 8 (zalecany Windows 10), Mac OS (zalecana najnowsza wersja), Linux, Chrome OS.

Badania pokazują, że tradycyjne testy hodowlane wykorzystujące pożywki mikrobiologiczne, pozwalają odzyskać do 1% do 30% drobnoustrojów obecnych w badanej próbce. Pozostałe to tzw. drobnoustroje VBNC – viable but not culturable – żyjące ale nie dające się hodować. Używanie niewłaściwych lub uszkodzonych pożywek mikrobiologicznych dodatkowo utrudni maksymalny odzysk.

Mikroorganizmy obecne w obszarach farmaceutycznych, np. w instalacjach wodnych, instalacjach gazów sprężonych, w próbkach środowiskowych lub w surowcach czy produkcie gotowym – często są narażone na uszkodzenia ze względu na niegościnne środowisko i pozostałości środków dezynfekujących. Dlatego bardzo ważne staje się, aby jakość pożywek wykorzystywanych do analiz mikrobiologicznych zapewniała maksymalne odzyski drobnoustrojów.

Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności dla Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości.

Warsztaty skierowane są do pracowników firm farmaceutycznych, w szczególności:

  • Osób Wykwalifikowanych
  • Kierowników i Pracowników Działów Zapewnienia Jakości i Kontroli Jakości
  • Pracowników Laboratoriów Mikrobiologicznych Kontroli Jakości
  • Osób odpowiedzialnych za wytwarzanie produktów leczniczych
  • Kierowników i Pracowników Produkcji

PROGRAM SZKOLENIA (SZKOLENIE OTWARTESZKOLENIE ONLINESZKOLENIE ZAMKNIĘTE)

Moduł 1.
Historia i rozwój pożywek mikrobiologicznych

Moduł 2.
Pożywki wykonywane w laboratorium i pożywki gotowe do użycia – zasady i procedury kontroli jakości

Moduł 3.
Jałowość, żyzność, selektywność i specyficzność pożywek – kontrola zgodnie z wymaganymi farmakopealnymi i normatywnymi

Moduł 4.
Mianowana zawiesina czy gotowe CRM – które rozwiązanie jest lepsze w kontroli podłoży

Moduł 5.
Farmakopealny współczynnik 2 – wyzwania

Moduł 6.
Kwalifikacja czasu i warunków przechowywania podłoży

Moduł 1.
Historia i rozwój pożywek mikrobiologicznych

Moduł 2.
Pożywki wykonywane w laboratorium i pożywki gotowe do użycia – zasady i procedury kontroli jakości

Moduł 3.
Jałowość, żyzność, selektywność i specyficzność pożywek – kontrola zgodnie z wymaganymi farmakopealnymi i normatywnymi

Moduł 4.
Mianowana zawiesina czy gotowe CRM – które rozwiązanie jest lepsze w kontroli podłoży

Moduł 5.
Farmakopealny współczynnik 2 – wyzwania

Moduł 6.
Kwalifikacja czasu i warunków przechowywania podłoży

MIELIŚMY PRZYJEMNOŚĆ PRACOWAĆ DLA:

1

Przeszkoliliśmy ponad 40000 dyrektorów, menedżerów, kierowników i naczelników.

2

W Akademiach menedżerskich, w których mierzyliśmy efektywność (47 projektów 286 dni szkol.) poziom kompetencji wzrósł średnio o 16%.

3

Pracujemy na poziomie kompetencji (wiem co i jak mam zrobić), motywacji (wierzę, że warto), postawy (zamierzam to zrobić) , wdrożenia (follow up)

4

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez amerykańskie centrum Center for American Progress, koszt zastąpienia pracowników wynosi około 16% ich rocznego wynagrodzenia. W przypadku menadżera zwiększa się do 100%.

Szkolenie związane z:

OPINIE O SZKOLENIACH

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska

Monika Romanowska


Business Development Manager
tel.: 696 047 561
fax: 22 266 08 51
m.romanowska@projektgamma.pl
Monika Romanowska
Zaznacz liczebność grupy i zostaw dane kontaktowe, a odezwiemy się z wyceną szkolenia.

ZOBACZ NAJBLIŻSZE Szkolenia farmaceutyczne i kosmetyczne

Zarządzanie Jakości Mikrobiologiczną - Rola laboratorium mikrobiologicznego w Wytwórni Farmaceutycznej. Metody mikrobiologiczne. Interpretacja wyników mikrobiologicznych. Ocena ryzyka.

2024-06-11
11 czerwca 2024 - 12 czerwca 2024
2024-06-12
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Cykl życia arkuszy Excel. Case study – omówienie walidacji na przykładzie. Warsztaty – samodzielna walidacja przykładowego arkusza. Arkusze Excel a kategoria oprogramowania wg GAMP 5.

2024-06-12
12 czerwca 2024
2024-06-12
Szkolenie online Szkolenie online
Dostępne jest szkolenie zamknięte.

Celem szkolenia jest przygotowanie uczestników do samodzielnego zaplanowania i przeprowadzenia procesu walidacji zgodnie z wymaganiami prawnymi.

Termin szkolenia online wkrótce.
Dostępne jest szkolenie zamknięte.
kontakt

ul. Farysa 64
01-971 Warszawa
NIP: 113-26-90-108

firma szkoleniowa

Strona należy do grupy Gamma realizującej szkolenia eksperckie, sprzedażowe, managerskie, farmaceutyczne oraz team building dla firm. Firma szkoleniowa 2021 roku.
© Konsorcjum Szkoleniowo-Doradcze Gamma spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa
Wszelkie prawa zastrzeżone. Szkolenia dla firm i administracji.