Beneficjentem projektu jest Konsorcjum Szkoleniowo – Doradcze Gamma spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa, ul. Mysłowicka 15,01-612 Warszawa. Partnerem projektu jest powiat wysokomazowiecki ul. Ludowa 15,18-200 Wysokie Mazowieckie.
Biuro projektu znajduje się w siedzibie Realizatora, w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Czyżewie Ul. Niepodległości 3.
Projekt „Kompetentni zawodowcy w Czyżewie” współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego 2014 – 2020, Działanie RPO.03.03. Kształcenie zawodowe młodzieży na rzecz konkurencyjności podlaskiej gospodarki.
Wartość projektu: 971 237,51 zł
Kwota dofinansowania: 918 937,51 zł
Okres realizacji projektu: 01.09.2019 – 31.08.2021 r.
Cel Projektu
Celem projektu jest zwiększenie poziomu skuteczności kształcenia zawodowego, zmniejszenie dysproporcji edukacyjnych w zakresie kompetencji kluczowych i umiejętności zawodowych dostosowanych do potrzeb lokalnych pracodawców. Nastąpi to poprzez realizację dodatkowych zajęć i kursów dla 130 uczniów, staży zawodowych, doposażenie pracowni.
Kto może zostać uczestnikiem projektu?
Grupę docelową projektu stanowią nauczyciele i uczniowie Technikum w ZSOIZ w Czyżewie
Uczniowie zawodu: 130 uczniów
Technik informatyk: 50 uczniów
Technik żywienia i usług gastronomicznych: 30 uczniów
Jeśli spełniasz kryteria uczestnictwa zapraszamy do udziału w rekrutacji.
Dokumenty rekrutacyjne dostępne są w Biurze Projektu oraz na stronie internetowej w zakładce „Dokumenty do pobrania”.
Sposób składania dokumentów
Formularz rekrutacyjny (załącznik nr 1) wypełniony w języku polskim (w przypadku odręcznego wypełnienia dokumentu w sposób czytelny) we wszystkich wymaganych polach. Jeżeli dana rubryka nie dotyczy osoby zainteresowanej należy umieścić zapis „nie dotyczy” albo zakreślić (elektronicznie lub odręcznie) pole wyboru „nie dotyczy”.
Dokumenty składane w wersji elektronicznej powinny zostać przekazane do Biura Projektu w oryginale z podpisami nie później niż przed rozpoczęciem pierwszej formy wsparcia.
Zgłoszenia, które przejdą pozytywnie ocenę formalną zostaną poddane ocenie punktowej, która polegać będzie na przyznaniu punktów w następujących kategoriach:
Opinia wychowawcy klasy dotycząca trudnej sytuacji finansowej i rodzinnej ucznia – Punktacja: 0 brak / 2 pkt
Motywacja - ocena na podstawie opinii pedagoga / rozmowy z uczniem lub uczniem i rodzicem ucznia małoletniego, opinia nauczyciela przedmiotu- wszystkie Zadania. Punktacja: 1-5 pkt
Średnia ocen z przedmiotów za ostatni rok - Zadanie 7, Zadanie 10, Punktacja: 5 pkt – średnia ocen za ostatni semestr 5,0 lub wyżej;4 pkt – średnia ocen 4,99 – 4,7;3 pkt – średnia ocen 4,69 – 4,40; 2 pkt - średnia ocen 4,39-4,2;1pkt średnia ocen 4,19 – 4,0;0 pkt poniżej 4,0;pierwszeństwo dla uczniów najwyższych klas.
niskie wyniki z danego przedmiotu, opinia nauczyciela – Zadanie 9 Punktacja: 1- 5 pkt
Opinia nauczyciela przedmiotów zawodowych i wychowawcy, frekwencja na zajęciach za ostatni rok szkolny, średnia ocen jak dla Zadania 7, pierwszeństwo w rekrutacji dla uczniów najwyższych klas - Zadanie13,Zadanie 6,Zadanie 5,Zadanie 4,Zadanie 3 Punktacja: 1- 5 pkt
osoby z niepełnosprawnościami +3pkt., Punktacja na podstawie orzeczenia.
Działania w projekcie
W ramach projektu „Kompetentni zawodowcy w Czyżewie” udzielane zostanie wsparcie w ramach niniejszych zadań:
I. Kursy i szkolenia specjalistyczne dla nauczycieli zawodu - liczba nauczycieli kształcenia zawodowego, którzy uzyskali kwalifikacje lub nabyli kompetencje po opuszczeniu programu 11 osób.
Staże zawodowe dla nauczycieli – 5 nauczycieli przedmiotów zawodowych ( 2K,3M)- 40 godzin stażu dla jednego nauczyciela, pogłębienie wiedzy dotyczącej realnych warunków pracy
Kursy doskonalące i warsztaty dla 10 nauczycieli (8 K,2 M):
warsztat cukierniczy,
warsztat sushi,
warsztat lunch box,
warsztat wszystko o rybach,
warsztat carvingu,
warsztaty w regionie – Kruszyniany, Korycin, Carski Trakt – Wizna,Hotel Zamek w Pułtusku, restauracja Moonsfera w Warszawie
Studia podyplomowe – 1 nauczyciel (W ramach zadania 8)
Kurs podnoszący kompetencje nauczycieli w zakresie wzmacniania u uczniów kompetencji społecznych i umiejętności uniwersalnych – 6N( 3K,3M) 40 godz – rola abstrakcyjnego i refleksyjnego myślenia, kształtowanie umiejętności kreatywnej współpracy z innymi, rozwój kreatywności i innowacyjności
II. Zajęcia pozalekcyjne z zakresu podnoszenia kompetencji zawodowych uczniów:
Dodatkowe kursy i warsztaty w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
kurs barmański - 40 godz dla uczniów pełnoletnich 10 UCZ(4K,6M) – zasady miksologii, techniki miksowania, dobór szkła,miary barowe
kurs baristy – 16 godz dla 10 UCZ(5K,5M) – przygotowanie kawy, rodzaje kawy – kwasowość, sposoby parzenia i serwowania.
kurs kelnerski – 14 godz dla 10 UCZ(5K,5M) – techniki serwowania, bielizna stołowa, obsługa imprez w tym zbiorowych
warsztat cukierniczy z elementami zdobnictwa – 12 UCZ(11K,1M)- 8 godz
Sushi – 20 UCZ( 12K,8M) - historia sushi, podstawowe produkty i formy 3 godz
wszystko o rybach 15 UCZ(10 K, 5M) – 4 godz
kuchnie świata włoska, węgierska, rosyjska, francuska, hiszpańska,angielska – 15 UCZ 6 godz. x 6 warsztatów – organizowane w szkole
kurs carvingu- rzeźbienie w owocach 10 UCZ(5K,5M) 16 godz – organizowane w szkole
warsztaty w regionie – kuchnia tatarska(Kruszyniany);produkcja serów (Korycin),ogród zielnik (Koryciny),Carski Trakt,
wizyty studyjne w Hotelu Zamku w Pułtusku, restauracji Moonsfera,
szkolne wydarzenie ”Podlasie ziemniakiem stoi”
Dodatkowe kursy i warsztaty w zawodzie technik informatyka.
Kurs ECDL wraz z egzaminem STANDARD 160 godz dla 2 grup po 15 UCZ
Kurs ECDL wraz z egzaminem ADVANCED 160 godz dla 2 grup po 15 UCZ
Kurs grafiki 3 D – 80 godz dla 2 grup po 6 UCZ
Warsztaty w trakcie:INTEL EXTREME MASTERS, IT Future Expo (w ramach Zadania 5)
Dodatkowe kursy i warsztaty w zawodzie technik agrobiznesu
obsługa kombajnów zbożowych i sieczkarni samojezdnych – 15 UCZ| 36 godzin
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.