Kto dba o bezpieczeństwo kosmetyków?
Jakie powinny być kosmetyki? Oczywiście muszą one w pełni spełniać swoją funkcję, służyć swoim celom, dla których de facto je tworzymy. Jednak jeszcze ważniejsza jest w zasadzie jedna rzecz, a mianowicie takie kosmetyki w żadnym wypadku nie mogą być niebezpieczne. Jak zapewnić bezpieczeństwo kosmetyków? Kto w firmie czy w laboratorium powinien o to zadbać?
Początkowy etap - wytwarzanie kosmetyków
Zacznijmy jednak od samego początku. Zasadniczo bowiem nie możemy się skupiać tylko i wyłącznie na tym, że kosmetyki powinny być przebadane pod kątem bezpieczeństwa już po ich wytworzeniu.
Przede wszystkim bowiem trzeba się skupić na tym, że kosmetyki od początku mają być tak produkowane i wytwarzane, aby były w pełni bezpieczne dla otaczającego środowiska oraz oczywiście dla ludzi. Zaplanowanie badań nad nowym kosmetykiem musi być zatem bardzo istotnym elementem pracy nad nim.
Dział Kontroli Jakości
Po tej krótkiej dygresji należy jednak wrócić do meritum, a mianowicie do tego, że szczególnie istotne jest to, kto w zasadzie zarządza bezpieczeństwem danego kosmetyku. Otóż jest to Dział Kontroli Jakości.
Stanowią go wybrani specjalnie przez kierownika pracowni pracownicy, których zadaniem jest przeprowadzanie analizy produkowanych kosmetyków. Warto w tym momencie podkreślić, że standardowo nie każdy test przeznaczony jest do każdego kosmetyku.
Najczęściej jednostkowo przeprowadzane są pewne tańsze testy - co nie oznacza wcale, że mniej skuteczne. Zaś do wybranych próbek z danej partii dodatkowo dokładane są nieco dokładniejsze testy.
Testy używane w farmacji i produkcji kosmetyków
Co zaś dokładniej jest w zasadzie używane? Otóż przede wszystkim jest to spektroskopia bliskiej podczerwieni oraz ocena bezpieczeństwa kosmetyków - test ochrony przeciwdrobnoustrojowej. Pierwsza z nich to dość nowatorska metoda dopiero wkraczająca w pełnej krasie na rynek zdrowia. Drugi zaś test nazywany jest potocznie testem konserwacji i ma na celu zbadanie, czy na pewno w kosmetyku nie dojdzie do niekontrolowanego namnażania się drobnoustrojów.