Kierownik Działu Kadr i Płac

zdjęcie - Kierownik Działu Kadr i Płac

Kierownik Działu Kadr i Płac - opis stanowiska pracy.

Kierownik działu kadr i płac (Payroll manager) jest odpowiedzialny za wszelką dokumentację kadrową w przedsiębiorstwie. Odpowiada również za zgodność wszystkich umów pracowniczych z obowiązującym stanem prawnym. Payroll manager dba o sprawne funkcjonowanie działu kadr poprzez współpracę z działem księgowości, prawnikami oraz zespołem specjalistów ds. kadr i płac.

Do obowiązków osoby zatrudnionej jako Kierownik działu kadr i płac należy przede wszystkim zarządzanie i organizacja pracy podległego zespołu oraz prowadzenie kompleksowej obsługi kadrowo-płacowej, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa pracy. Payroll manager zajmuje się również sporządzaniem deklaracji/sprawozdań  do  ZUS, PFRON, GUS, zapewnieniem prawidłowego naliczania wynagrodzeń w świetle obowiązujących przepisów i regulaminów a także opracowywaniem i wdrażaniem wewnętrznych procedur, regulaminów i zarządzeń.

Kierownik Działu Kadr i Płac - wymagania dla stanowiska.

Kierownik działu kadr i płac powinien posiadać wykształcenie wyższe (preferowane ekonomiczne)
oraz minimum 2 lata doświadczenia w pracy na podobnym stanowisku. Ważna jest również bardzo dobra znajomość zagadnień prawa pracy, ubezpieczeń społecznych i przepisów podatkowych. Payroll manager powinien także znać na wysokim poziomie program Płatnik i pakiet MS Office (w szczególności Excel).

Kierownik Działu Kadr i Płac - Obowiązki na stanowisku pracy.

Krzywa zmiany Adamsa, Hayesa i Hopsona opisuje przez jakie stany emocjonalne przechodzi jednostka ( lub większa zbiorowość), kiedy w jej życiu – prywatnym lub zawodowym – zachodzą głębokie zmiany. Krzywa zmiany zwraca uwagę na złożone problemy psychologiczne i psychospołeczne towarzyszące takim wydarzeniom.

Czynnikiem, który najbardziej motywuje do pracy jest wynagrodzenie – takie wnioski przynosi analiza wyników ankiety przeprowadzonej przez serwis praca.wp.pl. Okazało się, że 50% ankietowanych wskazało pieniądze jako najsilniej motywujący bodziec do tego, by pracować.

Quick wins to technika zarządzania polegająca na tym, że szybko wprowadza się w życie  szereg drobnych, nie wymagających wiele czasu i nakładu sił, rozwiązań. Suma tych rozwiązań powinna na końcu przynieść realizację nakreślonego wcześniej, kompleksowego planu zmian i ulepszeń.

W badaniu „Rynek pracy 2015” aż 41% ankietowanych przyznaje, że często myśli o zmianie pracy! Na szczęście badania mówią również, co buduje przywiązanie pracownika do pracodawcy: praca w zgodzie z wartościami, rozwój, dobra atmosfera i sprawiedliwy przełożony. Rok 2015 i również nadchodzący 2016 upłynie pod wyzwaniem:, „Co zrobić, aby obniżyć bądź utrzymać poziom rotacji pracowników?”.

Storytelling sztuka opowiadania historii w celu zaangażowania publiczności i budowania więzi z klientem. Narrator przekazuje wiadomość, informacje i wiedzę w zabawny, ciekawy sposób. Jego narzędziami są techniki werbalne i niewerbalne.