Co jeść na stres?
W stresujących chwilach chętnie sięgamy po fast-food, lub słodycze. Pierwszy instynkt jednak nie zawsze okazuje się być najlepszym doradcą.

W stresujących chwilach chętnie sięgamy po fast-food, lub słodycze. Pierwszy instynkt jednak nie zawsze okazuje się być najlepszym doradcą. Choć nie istnieje lek na każde zło, to jest kilka zdrowszych opcji, po które warto sięgnąć w stresujące dni.
Najlepszym, naturalnym antydepresantem, po jaki można sięgnąć jest kakao w dowolnej formie – ugotowane z mlekiem, lub w postaci gorzkiej czekolady z zawartością kakao powyżej 70%.
Ponieważ jest ono bogate w magnez, nie tylko poprawia humor, zmniejsza stres ale potrafi nawet uśmierzyć ból mięśni. Magnezu i potasu dostarczą również banany, które w połączeniu z ciemną czekoladą nie tylko uzupełnią braki minerałów, ale sam smak tego duo powinno choć odrobinę poprawić humor.
ZOBACZ NASZE SZKOLENIA:
Jak zachować life work balance? Jak nie bać się zmian? Jak opanować paraliżujący stres w życiu prywatnym i zawodowym? Jak przeciwdziałać wypaleniu zawodowemu? Jak zachować równowagę w emocjach? Zapoznaj się z naszymi szkoleniami interpersonalnymi:szkolenie asertywność, stres szkolenie, zarządzanie czasem szkolenie.
Zapoznaj się z naszym działem szkoleń sprzedażowych.
Inną opcją będą brokuły, bogate w witaminę B i kwas foliowy znane z właściwości anty-stresowych, które warto połączyć z orzechami nerkowca bogatymi w cynk – minerał pomocny w łagodzeniu stanów lękowych. Najlepszym jednak wyjściem będzie przejście na zdrową, urozmaiconą dietę, bowiem chwilowa poprawa nastroju nie zastąpi długotrwale podniesionej odporności na stres.
Wprowadzenie do diety zielonych warzyw, orzechów i ryb zawierających kwasy Omega-3, znane z właściwości antydepresyjnych to pierwszy krok do ograniczenia wrażliwości organizmu na stres.
- 800 pigułek wiedzy
- 40 filmów edukacyjnych
- ~14h nagrań raportów w wersji audiobook i wiele więcej