Dyrektor operacyjny

23 maja 2019
zdjęcie - Dyrektor operacyjny

Dyrektor operacyjny - opis stanowiska pracy.

Dyrektor operacyjny jest odpowiedzialny za realizację strategii firmy w powierzonym mu oddziale oraz za maksymalizację zysków generowanych przez dany oddział. Osoba na tym stanowisku współpracuje z podległymi działami dba o ciągłe usprawnianie wewnętrznych mechanizmów organizacji pracy oraz uczestniczy w procesie planowania i wdrażania nowych produktów.

Do obowiązków Dyrektora Operacyjnego należy nadzór nad realizacją planów sprzedaży i terminową realizacją zamówień; planowanie i podejmowanie działań w celu pełnej realizacji planów produkcyjnych; bieżące raportowanie do zarządu spółki oraz nadzór nad płynnością pracy spółki.

Dyrektor operacyjny - wymagania dla stanowiska.

Wymagania, jakie powinna spełniać osoba starająca się o stanowisko Dyrektora Operacyjnego:

• Wykształcenie wyższe
  • Doświadczenie w pracy z zespołem produkcyjnym na stanowisku kierowniczym
  • Praktyczna znajomość metod zarządzania produkcją
  • Wiedza z zakresu optymalizacji procesów i kosztów oraz finansów przedsiębiorstwa
  • Umiejętność planowania pracy własnej i innych
  • Znajomość jęz. angielskiego.

Dyrektor operacyjny - Obowiązki na stanowisku pracy.

Na podstawie badań przeprowadzonych wśród pracowników IBM w latach 1967 – 1973 w 70 krajach, prof. Geert Hofstede wyodrębnił 50 państw do analizy międzykulturowej. Analiza ta zaowocowała uzyskaniem, w początkowym etapie, 4 wymiarów (różnice międzykulturowe), tj: Power Distance, Individualism, Masculinity i Uncertainity Avoidance. W kolejnym etapie prowadzenia badań, do zespołu dołączyły kolejne osoby, co doprowadziło do wyodrębnienia i dodania kolejnych 2 wymiarów tj: Long Term Orientation i Indulgence. Wszystkie 6 wymiarów tworzą razem model 6D.

Storytelling sztuka opowiadania historii w celu zaangażowania publiczności i budowania więzi z klientem. Narrator przekazuje wiadomość, informacje i wiedzę w zabawny, ciekawy sposób. Jego narzędziami są techniki werbalne i niewerbalne.

Jim Clifton, CEO Instytutu Gallupa, twierdzi, że aby zdobyć klientów i mieć większy udział w rynku, firma musi najpierw zdobyć serca i umysły pracowników.

PRINCE2 to najszerzej przyjęta na świecie metoda zarządzania projektami, wykorzystywana przez ludzi i organizacje z różnych branż i sektorów. To elastyczna metoda, która prowadzi przez podstawowe elementy potrzebne do zarządzania udanymi projektami, niezależnie od ich typu i skali. Oparta na siedmiu zasadach, motywach i procesach, metoda PRINCE2 może być dostosowana nawet do specyficznych wymagań.

Modele i podejścia do sprzedaży pojawiają się i znikają. To, co kilka lat temu było najgorętszym i najczęściej stosowanym podejściem do sprzedaży, jest obecnie uważane za staroświeckie. Ta „krótka żywotność” jest spowodowana trendami branżowymi, wpływami zewnętrznymi i ogólną gospodarką. W książce The Challenger Sale autorzy Matthew Dixon i Brent Adamson przedstawiają model, który ma na celu wysłanie większości poprzednich do przeszłości.