Jak dbać o bezpieczeństwo wyrobów spożywczych i medycznych?
Ochrona przed drobnoustrojami, zarówno zanieczyszczeniami biologicznymi, jak i chemicznymi jest niezwykle ważna zarówno w przemyśle spożywczym, jak i medycznym. Tutaj należy stosować konkretne wytyczne nałożone przez Ministerstwo Zdrowia, które mają poprawić bezpieczeństwo wyrobów.

Jak dbać o bezpieczeństwo wyrobów spożywczych i medycznych?
Ochrona przed drobnoustrojami, zarówno zanieczyszczeniami biologicznymi, jak i chemicznymi jest niezwykle ważna zarówno w przemyśle spożywczym, jak i medycznym. Tutaj należy stosować konkretne wytyczne nałożone przez Ministerstwo Zdrowia, które mają poprawić bezpieczeństwo wyrobów.
Kontrola na każdym etapie produkcji – aneks 15 gmp
Wszystkie produkty medyczne, a także spożywcze podlegają ścisłej kontroli. Tutaj należy zweryfikować merytoryczną ocenę dokumentacji rejestracyjne. Wszystkie wytyczne muszą być zgodnie z Europejskim Dyrektoriatem Jakości.
Warto tutaj wiedzieć, że kraje Unii Europejskiej mają inną procedurę niż np. te z Ameryki Północnej, przy czym dotyczy to głównie obrotu produktów leczniczych i wyrobów medycznych, natomiast nie samych produktów spożywczych. Szczególnie lekarstwa czy nawet ich substancje czynne podlegają ścisłej kontroli, która wykonywana jest przez sieć Państwowych Laboratoriów Kontroli Produktów Leczniczych.
W Polsce tę rolę pełni Narodowy Instytut Leków. W całym procesie niezbędne jest wykorzystanie aneksu 15 gmp, który jasno określa same normy i wytyczne. Tylko najwyższej jakości produkty bez zanieczyszczeń mogą być dopuszczone do sprzedaży. Na samym początku konieczne jest wykonanie testów i badań przedklinicznych, które obejmują zarówno in vivo, jak i in vitro. Dopiero kolejnym elementem są testy kliniczne.
Test ochrony przeciwdrobnoustrojowej w branży spożywczej i medycznej
W branży farmaceutycznej test ochrony przeciwdrobnoustrojowej ma szczególne znaczenie w przypadku produktów medycznych, które powinny być jałowe. Jednak ma on również swoje zastosowanie w branży spożywczej.
Należy tutaj sprawdzić czy istnieje ryzyko zanieczyszczenia na etapie produkcji, np. metalami ciężkimi, co mogłoby spowodować brak skuteczności w przypadku lekarstw czy też zatrucia chemiczne.
Takie testy przeciwdrobnoustrojowe należy wykonywać przy użyciu specjalistycznych sprzętów, ale również poprzez badanie próbek laboratoryjnych. Próbki można pobierać zarówno ręcznie, jak i mechanicznie, przy czym należy pamiętać o odpowiednich zabezpieczeniach.
ZARZĄDZANIE RYZYKIEM JAKOŚCI W HURTOWNI FARMACEUTYCZNEJ
Wytyczne dotyczące procesu zarządzania ryzykiem jakości – ICH Q9. Obszary potencjalnie konieczne do poddania analizie ryzyka. Korzyści wynikające z wdrożenia procesu zarządzania ryzykiem jakości (QMR).…Przegląd jakości produktu
Przegląd Jakości Produktu to regularne, okresowe lub stałe, przeglądy jakościowe wszystkich produktów leczniczych objętych zezwoleniem na wytwarzanie (w tym importowanych produktów leczniczych), łącznie z produktami…Zapisz się na nasz narzędziowy newsletter dla praktyków HR. Rozwijaj się z partnerem, który naprawdę rozumie HR i biznes
















