Jakie testy zapewniają bezpieczeństwo w laboratorium?
Każde laboratorium, obojętnie czy jest pracownią chemiczną, fizyczną, czy też biologiczną, to miejsce, które jest szczególnie narażone na niebezpieczeństwo.
Niebezpieczeństwo wynika z rodzaju wykonywanej pracy. Dlatego też w laboratoriach należy bezwzględnie przestrzegać obowiązujących przepisów BHP i nie tylko. Ważne są też szkolenia mikrobiologia dla pracowników laboratoriów i specjalne testy.
Zagrożenia pracowników
Pracownicy laboratorium są specyficzną grupą zawodową, która jest szczególnie narażona na różne niebezpieczeństwo, ponieważ pracują w miejscu o podwyższonym ryzyku. Są narażeni między innymi na groźne choroby.
Pracodawca musi więc odpowiednio chronić swoich pracowników. Jest zobowiązany przede wszystkim do stosowania niezbędnych środków zapobiegawczych, które pozwalają wyeliminować lub zminimalizować zagrożenie.
Niebezpieczne mogą być narzędzia, które nie spełniają wymogów sprawności oraz toksyczne substancje, które mogą powodować poparzenia, ciężkie zatrucie, a w najgorszym przypadku i śmierć.
BHP w laboratorium
Laboranci oraz wszystkie osoby postronne, które znajdują się w pracowni, powinny bezwzględnie przestrzegać zasad BHP oraz instrukcji korzystania z pomieszczeń laboratoryjnych oraz wszelkich niezbędnych urządzeń i wyposażenia laboratorium a także odzieży ochronnej. Dla bezpieczeństwa użytkowników powinno się też przeprowadzić odpowiedni test ochrony przeciwdrobnoustrojowej, dlatego konieczne są dla pracowników laboratoriów szkolenia mikrobiologia.
W laboratorium farmakologicznym...
Bardzo ważna jest jakość produktów leczniczych produkowanych w laboratoriach farmaceutycznych. Dotyczy ona bowiem zdrowia oraz życia człowieka. Najbardziej niebezpieczna jest obecność drobnoustrojów, które mogą pojawić się w produktach medycznych czy preparatach farmaceutycznych. A to może stać się przyczyną niebezpiecznych infekcji.
Takie ryzyko można zminimalizować i wykluczyć poprzez badania czystości mikrobiologicznej. Testy ochrony przeciwdrobnoustrojowej dostarczają specjalnych informacji o zanieczyszczeniu mikrobiologicznym produktów. Powinny być już przeprowadzone na etapie procesu produkcji. Ważne są badania skuteczności środków do dezynfekcji oraz dbałość o procesy sterylizacji.