Laborant – specyfika zawodu
Laboranci to pracownicy laboratorium zajmujący się pobieraniem i badaniem próbek materiałów biologicznych oraz wykonywaniem badań i analiz produktów. Laboranci obecni się w branży medycznej, farmaceutycznej, ale także spożywczej, kosmetycznej oraz w instytucjach państwowych takich jak sanepid.

Laborant – specyfika zawodu
Laboranci to pracownicy laboratorium zajmujący się pobieraniem i badaniem próbek materiałów biologicznych oraz wykonywaniem badań i analiz produktów. Laboranci obecni się w branży medycznej, farmaceutycznej, ale także spożywczej, kosmetycznej oraz w instytucjach państwowych takich jak sanepid.
Osoby pracujące w laboratoriach posiadają wyższe wykształcenie medyczne, czasami mogą być to również osoby ze średnim wykształcenie – wówczas mamy do czynienia z technikami laboratoryjnymi. Od ich skrupulatności i skupienia podczas wykonywanej codziennie pracy zależy zdrowie i życie ludzkie.
Bez efektów ich pracy, w postaci wyników badań lekarze w większości przypadków nie byliby w stanie postawić właściwej diagnozy i wdrożyć sposobu leczenie: dobrać leków czy też podjąć decyzji o dalszej diagnostyce w kierunku występowanie danego schorzenia.
To właśnie laboranci odpowiedzialni są wyniki badań takich jak morfologia, OB, badania moczu, poziomu cukru, badania hormonalne czy też badania mające na celu wykrycie obecności grzybów i wirusów. Diagnostyka laboratoryjna stanowi prosty, często mało inwazyjny dla pacjenta i relatywnie tani sposób nie tylko diagnostyki, ale także w przypadku wielu chorób profilaktyki zdrowotnej.
Dlatego tak ważne jest odpowiednie wykształcenie laborantów i regularne aktualizowanie posiadanej przez nich wiedzy. Hasła takie jak: szkolenia iso 13485, szkolenia laboratorium czy też szkolenie znakowanie produktów spożywczych – powinny stanowić bazę wyjściową kursów odbywanych w każdym przedsiębiorstwie i w każdej placówce nadzorującej oddziały laboratoryjne.
Dzięki utrzymywaniu wiedzy laborantów na odpowiednim poziomie i zapoznawaniu ich z najnowszymi wynikami badań i ciągle rozwijającymi się dostępnymi technologiami możliwa jest ich efektywna praca, która jest niezwykle istotna z perspektywy bezpieczeństwa i dopuszczenia do sprzedaży testowanych przez nich produktów spożywczych, suplementów diety, wyrobów medycznych oraz wyników i analizy przeprowadzanych badań i testów laboratoryjnych zlecanych przez lekarzy w celach diagnostycznych.
Przegląd jakości produktu
Przegląd Jakości Produktu to regularne, okresowe lub stałe, przeglądy jakościowe wszystkich produktów leczniczych objętych zezwoleniem na wytwarzanie (w tym importowanych produktów leczniczych), łącznie z produktami…ZARZĄDZANIE RYZYKIEM JAKOŚCI W HURTOWNI FARMACEUTYCZNEJ
Wytyczne dotyczące procesu zarządzania ryzykiem jakości – ICH Q9. Obszary potencjalnie konieczne do poddania analizie ryzyka. Korzyści wynikające z wdrożenia procesu zarządzania ryzykiem jakości (QMR).…Zapisz się na nasz narzędziowy newsletter dla praktyków HR. Rozwijaj się z partnerem, który naprawdę rozumie HR i biznes
















