Czy każde laboratorium potrzebuje akredytacji?
Laboratoria to miejsca, w których przeprowadzane są specjalistyczne badania. W zależności od rodzaju laboratorium jego działalność może dotyczyć różnych branż – medycznej, kosmetycznej lub spożywczej. We wszystkich jednak wykorzystywane są możliwości biologii, chemii i fizyki do oceniania różnych parametrów substancji.

Czy każde laboratorium potrzebuje akredytacji?
Laboratoria to miejsca, w których przeprowadzane są specjalistyczne badania. W zależności od rodzaju laboratorium jego działalność może dotyczyć różnych branż – medycznej, kosmetycznej lub spożywczej.
We wszystkich jednak wykorzystywane są możliwości biologii, chemii i fizyki do oceniania różnych parametrów substancji. Ze względu na specyfikę zadań jakie podlegają temu miejscu muszą znajdować się tu specjalistyczne sprzęty, których jakość określa szkolenia iso 13485. Dzięki nim możliwe jest szybkie i profesjonalne przeprowadzanie badań zgodnie z najnowszymi wytycznymi oraz zdobytymi przez naukowców informacjami.
Specyfika pracy w tym miejscu wymaga odpowiedniego przeszkolenia. Szkolenie laboratorium przygotowuje nowych pracowników przekazując im wiedzę na temat zasad bezpieczeństwa w tym miejscu.
Warto zadać sobie pytanie o to czy laboratoria potrzebują akredytacji, aby móc prowadzić swoje działania. Odpowiedź jest twierdząca, akredytacja taka jest wymagana, ponieważ określa ona przygotowanie danego laboratorium do pełnienia poszczególnych obowiązków. Przed uzyskaniem akredytacji przeprowadzane są liczne kontrole, które sprawdzają przeszkolenie pracowników, jakość sprzętu oraz sposoby zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom.
Również oceniana jest wiedza zyskana przez laborantów podczas walidacja szkolenia, ponieważ audytorzy dokładnie analizują dokumenty i raporty składane przez pracowników w trakcie wykonywania swojej pracy z odczynnikami oraz badanymi materiałami.
Laboratorium jest miejscem, w którym może zdarzyć się wiele niebezpiecznych i nieoczekiwanych sytuacji. Właśnie z tego powodu niezbędne są kontrole oraz uzyskanie akredytacji. Jest to w pewien sposób udowodnienie, że dane laboratorium jest gotowe do profesjonalnego przeprowadzania badań oraz zapewnienia bezpieczeństwa osobom zatrudnionym w danym miejscu.
Tylko wtedy laboratorium może działać i spełniać oczekiwania firm, które z nimi współpracują, jednak najpierw najważniejsze jest uzyskanie pozwoleń.
SYSTEM HACCP – MAGAZYNOWANIE I DYSTRYBUCJA ŻYWNOŚCI, W TYM SUPLEMENTÓW DIETY
Prawo żywnościowe w zakresie przechowywania żywności i tworzenia odpowiednich zapisów. Dobra Praktyka Magazynowa. System HACCP – strażnik jakości żywności. Analiza zagrożeń zasady jej przeprowadzenia i…Audyt w laboratorium mikrobiologicznym
Celem szkolenia jest praktyczne przedstawienie zasad przygotowywania i przeprowadzania audytu laboratorium mikrobiologicznego.Zapisz się na nasz narzędziowy newsletter dla praktyków HR. Rozwijaj się z partnerem, który naprawdę rozumie HR i biznes
















